Délután nagyon megéheztem, pedig
jó ebédet főztem, savanyú-krumpli főzeléket, babérlevéllel, tejföllel habarva,
és sült csülköt, aminek a malac-sülttel szemben nem pirosra, ropogósra, pörcösre
sül a kockásra bemetszett bőre, hanem csak puhára, barnára. Kiadós is volt, finom
is volt, de mégis éhes lettem délutánra. Miután nem ehetek annyiszor és annyit,
mint ahányszor szívesen megtenném, két szeletke sajtot vágtam, amit
borjúpárizsiba tekerve elrágcsáltam, némileg csillapította az éhségemet, ki
tudok tartani vacsoráig.
A borjúpárizsiról természetesen
Édesanyám jut eszembe, aki ahányszor párizsit vettünk, mindig elmesélte, hogy
kislány korában, az akkor már súlyos szívbeteg nagyapja, Rábl József
hentesmester, délutánonként elvitte sétálni az óbudai Duna-partra, és mindig
vágott neki pár szeletet a tányér nagyságú saját parízerből, ezt falatozgatta a
4-5 éves kisunoka a séták alatt, amíg nagyapja nehezen véve a levegőt,
meg-megállva mesélgetett neki Újlak múltjáról, saját emlékeiről.
Ha nem parízert vittek a sétára,
akkor pár szeletet a szintén tányérnagyságú, saját, sós szalonna-kockákkal
kevert mortadellából.
Úgy 10 éves koromtól kezdve Apu,
vagy én voltam a vásárlásokért felelős (addig csak Apu), és ettől kezdve, Anyu
haláláig, nem volt olyan bolt, piac, őstermelő, ahonnan ne vittem volna Anyunak
parízert, ilyet, vagy olyat, de Dédapám halála után, soha sehol nem kaptam
olyat, ami csak megközelítette volna azt, az elfelejtett ízt, amiről Anyu álmodozott.
Béla bácsi, Dédapám legkisebb
fia, és Csöpi nagynéném egész életében Dédapám hurkájára vágyott. Dédapám
zsemlés hurkát készített, abba egy szem rizs sem kerülhetett. A májas hurka
kellően fokhagymás és majorannás volt, a véres pedig centinél is kisebb
oldalméretű, apróra vágott sózott szalonnával készült, hogy a hozzáadott
szalonnakocka javítson a véres hurka amúgy száraz jellegén. Mindenféle svábnak
mondott hurkát összevásároltam, saját disznóvágásaink során igyekeztünk
felidézni, imitálni a dédapai ízeket, de soha nem jártunk sikerrel.
Béla bácsi még emlékezett arra is,
hogy Dédapa csak a család számára, néhány füzér hurkát felfüstölt, és ebből
olyan felvágott készült, aminek nincs párja a világon. Ezzel is
megpróbálkoztunk, valóban különleges íze volt a hosszan elálló, füstölt
hurkának, de Béla bácsi szerint ez sem volt az igazi.
Testvéremmel Nagyi halála óta
siratjuk az őszibarack befőttjét, és noha mindketten rendszeres befőzők
vagyunk, Györgyinek talán meg is van Nagyi eredetei receptje, de soha nem
tudjuk megismételni Nagyi ízeit. Előttem van, ahogy Nagyi, a hosszúkás befőttes
üvegeit kiforrázás után, égő kénlapokkal fertőtlenítette, a fejjel lefelé álló
üvegeket megdöntve, kénfüsttel töltötte meg azokat, majd gyorsan kikapva a
füstölgő kénlapot, leborította az üvegeket, amelyekben még egy ideig gomolygott
a torkot birizgáló, köhögtető, szürkés füst.
A felezett, hámozott barackokat
citromos vízben áztatta, hogy ne barnuljanak meg, majd mire a fahéjjal,
szegfűszeggel és citromhéjjal fűszerezett cukorszirup felforrt, szépen
telerakta az üvegeket a feles gyümölcsökkel, rámerte a fortyogó szirupot, meleg
vízben megmártott, dupla celofánnal lefedte, gumival lezárta, és mehetett a
dunsztba.
Hiába ismerem a technológiát, hiába
igyekszem mindent betartani, az ízt nem tudom megismételni.
Ugyancsak ismételhetetlen a Nagyi
céklájának íze, itt is ugyanazokat a fűszereket használom, cukor, só, ecet, kömény,
üvegenként egy-két rudacska torma, mégis más, mint a gyerekkori, mint a Nagyié.
Nem rossz, csak más.
Sic transit gloria mundi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése