A napokban egy kertbarát ismerős
kóstolót hozott a saját füge-lekvárjából. Szó szót követett, és egykettőre az
egyik kedvenc vesszőparipámnál kötöttünk ki, az évszakok szerinti étkezésnél.
Mai életünkben az év szinte
bármelyik napján, szinte bármilyen zöldség, gyümölcs megvásárolható. Lassan már
el is felejtjük, hogy milyen egy nem kényszerérett, nem agyon permetezett, nem
génmanipulált, nem mesterséges talajjavító szerekkel felpumpált gyümölcs, vagy
zöldség íze.
Sajnos azt is elfelejtjük, hogy
milyen volt március végén, április elején újra találkozni a fejes salátával, a
madársalátával, milyen mennyei íze volt a tojásos nokedli mellé tálalt első,
ropogós fejes salátának, vagy a Nagyi által készített, lila hagymás, zelleres
krumplisalátának, amit cikkekre vágott kemény tojásokkal díszített, és a
tojásgyűrű közepébe halmozta a friss madársalátát.
Mennyire vártuk, hogy végre a
piacokon megjelenjen a tízszemes kis csokrokba kötött teljesen vízízű májusi
cseresznye! Legyen már végre június eleje, amikor végre kilószámra lehetett
venni az epret! Az eper volt, össze sem hasonlítható, a mindig kapható,
ízetlen, szállításra termelt, gumiarábikumszerű, epernek látszó valamivel! Az
első spenót! Kizárólag tükörtojással, és jó fokhagymásan! Bevallom én a sóskát
is szeretem, marhahús-leves, a levesben főtt hús, hagymás tört krumplival és
sóskaszósszal, mennyei!
Az évszakokat átívelő vágyódás, a
szó szerinti kiéhezés egy-egy ízre, falatra, ez ma teljesen kimarad az ember
életéből.
Ugyanígy alig vártuk, hogy nyár végén
megjelenjen az első cékla, és Nagyi nekilásson a céklasaláta gyártásának.
Paprikás krumplival imádtam, és ma is imádom.
Pedig nagyszüleink idejében sem
volt ismeretlen egy kis huncutság az évszakokkal játszadozásban. Szokás volt,
hogy minden szőlőbe ültessenek egy-két tő csemegeszőlőt is, nem sokat, nehogy
elvegye a helyet a borszőlők elől, de kecskecsöcsű biztosan volt minden
kertben.
Ezt késő ősszel, hosszú vesszővel szedték, az szárvégeket forró viaszba mártották, és a pincébe, vagy boroskamrába akasztották a gerendákra. Karácsonykor a beigli után ez volt a fő csemege. Nem lett belőle mazsola, de persze azért jócskán kiszáradt, és mézédes volt.
Ezt késő ősszel, hosszú vesszővel szedték, az szárvégeket forró viaszba mártották, és a pincébe, vagy boroskamrába akasztották a gerendákra. Karácsonykor a beigli után ez volt a fő csemege. Nem lett belőle mazsola, de persze azért jócskán kiszáradt, és mézédes volt.
Ugyancsak karácsonyra tették
félre a legszebb görögdinnyéket úgy, hogy ezeket is kocsánnyal szedték le, a
kocsány végét szintén viaszolták, és a dinnyéket oltott mésszel kétszer is
lefestették. Kis bakokon tartogatták karácsonyig, akkor lemosták és felvágták.
Egyszer kétszer mi is próbálkoztunk ezzel, de minthogy nem volt megfelelő
tárolóhelyünk, olyan kásás lőrinces lett karácsonyra a dinnye, hogy most már
inkább nyáron próbáljuk kiélvezni a dinnyeszezont!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése