2017. december 27., szerda

Az egyetlen dolog, amit igazán utálok…




 
Az egyetlen dolog, amit igazán utálok az ünnepekben, az a pecsenyés tepsik mosogatása!

Áldás minden háziasszony számára a sütő-fólia, ami süteményekhez, töltött tésztákhoz mesés megoldás, de bizony az egyben, vagy darabokban sütött pulykákhoz, kacsákhoz, malacokhoz, báránycombhoz szervesen hozzátartozik a tepsi aljára pörkölődő, odakapó rozmaring, fokhagyma-szelet, almadarabka, mandarin, vagy narancsgerezd, bors, mustár, méz, boróka-bogyó, miegyéb, ki, mivel fűszerezi a kedvenceit, és ezek, bizony nehezen eltávolítható nyomokat hagynak a tepsiken!

Amikor már minden tányér, pohár, tálaló-tál és tálca elmosogatva, ott pihen a helyén, akkor kerül sor a sütőedények beáztatására, legalábbis nálam.

Ezek, olykor akár egy éjszakát is pihennek a mosogatószeres, induláskor forró víz alatt, amik aztán idővel ronda, gusztustalan, megdermedt zsír-réteg alatti trutymóvá hűlnek, amikhez a fenének sincs kedve, akár csak egy kisujjal is hozzáérni!

De, nincs más hátra, mint előre, neki kell veselkedni! Nehézkesen, jelentős szétömlés nélkül le kell önteni az áztató levet, kiüríteni a lefolyó szűrőjét, majd nekilátni és ilyen-olyan dörzsölő alkalmatossággal, meg bőségesen adagolt mosogatószerrel, óvatosan, mert a nagyobb tepsik sehogy sem férnek el egy apró mosogatóban, és centiről centire haladva le kell mosni mindent, de mindent, mert a legkisebb maradvány is fekete égésnyomot (és oda nem illő, kellemetlen ízt) hagy maga után legközelebb.

Persze, apró gikszerek, balesetek mindig történnek, miknek folytán következik a konyhai szőnyeg kimosása, az alapos, minimum kétszeri felmosás, rosszabb esetben lefolyó-szerelés, amik szinte csak színezik, gazdagítják az ünnepek előkészületeit követő, de legalább annyira élménygazdag levezetést!

Hiába minden, az ember évről évre, mindennek dacára, újra és újra kezdi, azért a néhány másodpercnyi, önfeledt hümmögésért, zümmögésért, amikor csak az evőeszközök koccannak a tányérokon és minden arcon szétáramlik az önfeledt, örömteli, boldog mosoly!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése