Gyerekkoromban még voltak a
ráckevei háztól független telkeink is. Hogyan maradhattak meg, nem tudom, mert
Dédanyámnak be kellett adnia a földeket a TSZ-be, de mégis maradtak külterületi
telkek. Ezek között a fő kedvenc volt a Bucka. A cirka egy hektáros szőlő és
gyümölcsös Ráckeve határában, a házunktól úgy 2-3 kilométerre volt, és Apu
művelte.
Édesapám, az ügyvéd úr, ahogy az
idegenek szólították, hétvégente HÉV-vel utazott le Ráckevére, a Buckába a
tragaccsal gyalogolt ki, arra kötözte rá Terus néni, nagynénénk a szükséges
szerszámokat, a kapát, kötözőzsinórt, a ménkű nehéz, háti permetezőt,
kosarakat, és Apu ment, és tette a dolgát. Volt is minden évben 2-300 liter
savanykás házibor, és mindenféle gyümölcs.
A Buckában szüretelt cseresznyét,
meggyet, őszibarackot pedig Mamuka, és budai Nagymamám, Nagyi, befőzték, annak
rendje és módja szerint. A gyümölcs úgy jutott fel Budapestre, hogy Terus néni
egy nagy, kétfülű fonott kosárba rakta a gyümölcsöt, azt befedte zsákvászonnal,
a vásznat vékony spárgával a fonott kosár pereméhez varrta, és Édesapám ezzel
utazott haza Óbudára, szintén HÉV-vel, és vagy még 2-3-szori átszállással.
Mamuka a nyarakat Ráckevén töltötte, és a befőzött javakat több részletben
vitték fel Pesterzsébetre.
Nem is csoda, hogy galamblelkű Apám azért igencsak elvesztette a türelmét, amikor Nagyi majombaracknak
titulálta a valóban nem túl nagy, ám minden őszibarack esszenciájának
megfelelő, roppant jóízű buckai őszibarackot.
Ha nyaralásunk idejére esett
valami buckai munka, akkor Apu, már egészen kis koromtól kezdve, engem is
ráültetett a tragacsra, és kitolt a Buckába.
Kiskoromban igen jókat homokoztam
a buckai porban, amikortól már tudtam olvasni, mindig vittem magammal könyvet
meg egy kis plédet, és egy-kettőre kis alakult a törzshelyem, egy meggyfa töve.
Nem akármilyen meggyfa volt ám
ez! Maga volt, a mesebeli fa! Aki ismeri, az tudja, hogy a meggyfa, ha ősszel
nem kap alapos alakító metszés, hajlamos arra, hogy az egyre vékonyodó ágai,
fűzfa-szerűen a földig hajoljanak.
Miután mi az őszi szürettel
befejeztük a buckai munkát, nem metszettük ezt a meggyfát, tavasszal, amikor
már jól látszottak a virágrügyek, meg már kinek lett volna lelke azokat
lemetszeni?
Így aztán a mesebeli meggyfa egy
két méteres sugarú körben, szépen a földig növesztette lehajló ágait, és
alatta, mint egy sátorban, olyan hűvös volt, és olyan titokzatos félárnyék,
hogy ez lett a törzshelyem a buckai olvasgatásra. Ráadásul a meggyfa ágai
alatt, a buckai homok is hűvös maradt, míg bárhol másutt, még a nyári szandálon
keresztül is égette az ember talpát.
Noha egyáltalán nem szeretem a
meggyet, a többi savanyú gyümölcsöt, ribizlit, egrest is legfeljebb
tortadíszítésre, vagy jól megédesített szósznak, de ennek a mesebeli meggyfának
még a gyümölcse is édes volt, szemenként csípkedve a fáról a gyümölcsöt, és
közben olvasgatva, vagy ábrándozva a fa hűvösében, maga volt a fejedelmi
időtöltés.
Apu ugyan befogott engem, vagy
inkább mindig tanított, hogyan kell horolni, kapálni, metszeni, oltani,
szemezni, de az olvasás olyan elfoglaltság volt, amire nekem mindig felmentést
adott bármilyen munka alól, persze könnyen lehet, hogy az én sertepertélésem
nélkül, ő is gyorsabban haladt a munkában. Így teltek nagy békében és
csöndességben a buckai délelőttjeink, minden szó nélkül, tökéletesen egyetértésben.
Aztán szépen hazasétáltunk, már
nagy voltam a tologatáshoz, Apu a tragaccsal, én a könyvemmel, jött az ebéd,
kis pihenés, és a Duna!
A tragacsot azóta megette – mint
mondani szokás – az idő vasfoga, ám részei a tornácunkat díszítik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése