Ma carbonara spagettit főztem
ebédre, Sárka kedvence, és elé kívánkozott valami leveske. Leveske? Mi a fene
ütött belém? Egész életemben utáltam a leveseket, most meg hiányolom?
Nagymamám hagyományos konyhát
vezetett, hét közben kétfogásos, hétvégén három fogásos ebédeket főzött, ki nem
maradhatott volna a leves.
Én legendásan rosszul evő gyerek
voltam, válogattam volna, ha a Nagyi ezt engedi, de a levessel végképp
bajban voltam, mert bármennyire utáltam is, a vége mindig az lett, hogy a levessel
dugig jóllaktam, a finom, várt és szeretett második fogásnak meg már egyszerűen
nem jutott hely a pocakomban. El is határoztam, hogy én aztán a büdös életben
soha nem fogok leveseket főzni!
Olyan öt éves korom óta élő
családi szólás is az evéshez fűződő viszonyomhoz kapcsolódik. Apu elmesélte (volna)
nekem a Piroska és a farkast. Éppen ott jártunk, hogy az álnok farkas, megkerülve
Piroskát a Nagymama házához loholt, és ott hamm, bekapta a Nagymamát. Én a
saját, közel 100 kilós, gömbölyű Nagyimból kiindulva, és magam elé képzelve egy
farkaskutyányi, kilógó bordájú farkast, elborzadtam a feladat nagyságától, és
csak annyit mondtam, hogy: Ajjaj! Szegény farkas! Itt volt vége a mesélésnek, s
bár nem nagyon értettem, hogy miért zokognak a nevetéstől a szüleim, örömmel
könyveltem el a sikeremet.
Mostanában azt veszem észre, hogy
egyre többször főzöm Nagyi kedvenc kombinációit, mint például valami kiadós
leves, mondjuk füstölt hússal gazdagított, tejfölös, fejtettbab-leves, vagy
gulyás leves valami tésztával, palacsintával, dajkedlivel, vagy cseresznyés,
meggyes piskótával.
Aztán nagy kedvenc a
marhahúsleves, a leveshús külön, hagymás törtkrumplival és gyümölcsszósszal.
Abból a szempontból azért mégsem
fordult ki teljesen a sarkaiból a világ, hogy karfiol levest, vagy karalábé
levest a fél világért se főznék!
Ugyancsak nagyot fordult velem a
föld, abból a szempontból is, hogy évtizedekig a saját konyhámban, minden de
minden zsírdarabkát, akkurátusan letisztogattam a húsokról, és kidobtam.
Oldalas, vagy tarja, netán csülök be se került a konyhámba.
A Nagyi annak idején ugyanis
imádta a zsíros falatokat, a „flaksznis húst”, amit szeletelés közben, csak úgy
minden nélkül be-bekapott, „ti úgyse eszitek” jelszóval, én meg kifordultam a
konyhából, mert ettől öklendezni kellett, annyira utáltam. Soha nem fogok
zsíros húst főzni, fogadtam meg.
Talán a családban elterjedő kerti
sütögetések tarja-szeletei, vagy ki tudja milyen élmény hatására, azt veszem
észre magamon, hogy mostanában már egyáltalán nem idegenkedem a szaftosabb
falatoktól (magamnak is félve vallom be, hogy talán szeretem is), sőt már
oldalast is vásárolok, igazán ropogósra sütöm, és rozmaringos fokhagymás, vagy
mézes mustáros változatai kifejezetten nagycsaládi kedvencekké váltak.
Miben fordul még 180 fokkal az
ízlésem? Ha megpróbálok visszaemlékezni még egyéb dolgokra, amiket teljes
szívből utáltam, mint például az örökös masni a hajamban, vagy a fehér
cérnakesztyű, na ezekben biztos vagyok, hogy semmiféle égi-földi hatalom nem
módosítja örökös ellenszenvemet. De mi van azokkal az apróbb dolgokkal, amik
eszembe se jutnak J?
Szóval óvatosan az ítéletekkel,
az „én soha” jellegű fogadalmakkal, mert az ember egy pár évtized elteltével,
könnyen átkerülhet az asztal másik oldalára!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése