Van aki nem szereti? Ha máshonnan
nem, hát Kiss Manyitól megtudhatjuk, hogy jaj de jó!
Én is világ életemben
éltem-haltam a cukrászsüteményért, talán azért is, mert gyerekkoromban ritkán
jutottunk hozzá. Házi sütemény mindig volt főleg linzerkoszorú, de mindenféle
más is, cukrászsütmény azonban csak ritkán, jeles alkalmakkor került az
asztalra.
Fizetés környékén vett Anyu 10
minyont, a falatkányi, sokízű finomság el is tartott vagy 10 percig. Imádtam a
Tátra csúcsot, azt az émelyítően édes, kakaós vajaskrémmel és csokoládémázzal
borított csodát, a gesztenyés süteményekért pedig Mekkáig zarándokoltam volna.
Most ünnepeljük Sárkánk
születésnapját, és elhatároztuk, hogy a Diabetikus Cukrászdában veszünk több
féle tortaszeletet, azzal kimegyünk Zsófiékhoz Ürömre (családi szóhasználat
szerint: Örömre, míg az Óbudai utcánkat, a Hunor utcát, Sárka már megígérte,
hogy legalábbis a házunkon kijavítja az igazi nevére: Humor utcára J).
Azért a Diabetikus Cukrászda,
mert a család jobbik fele mindig fogyókúrázik, a rosszabbik (ez én volnék)
pedig diabéteszes, de ez csak a hivatalos magyarázat, igazán a diétás
sütemények nekünk jobban ízlenek, mint az igaziak, kevésbé édesek, és valahogy
sokkal könnyebbek, habosabbak.
Ezt a tervet Sárka meg is
osztotta Zalán unokámmal. Zaza azonban csöppet sem örült, mert ő inkább olyan
pogácsát szeretne, amit Nutellába lehet mártogatni.
Na ez a pogácsa nem más, mint a
tarkedli, a mi családunkban dajkedli, ki tudja már, hogy melyik gyerek
elszólása alapján. Apuék lakatosinasnak hívták, a sötétbarnás, olykor szinte
feketés mintázata miatt.
Nagyi receptje szerint (Csöpi
nagynéném diktálta, vagy húsz éve, és máig abból a cetliből ellenőrzöm az
összetevőket), egy tálban összekeverek 2 tojás sárgáját egy-két kanál cukorral
(esetünkben 5 szem szaharinnal), kis sóval, 4 deci langyos tejben 1,5-2 deka
élesztőt futtatok fel, a tojásos tejhez liszet adok, annyit, hogy sűrű
palacsinta tészta állagú legyen, majd óvatosan hozzákeverem a két tojásfehérjét
habbá verve, és a tálban megkelesztem. Szép, hólyagos, lágy, szinte folyós
tészta lesz belőle, amit a minden sütés előtt kiolajozott, forró
dajkedli-sütőben kell megsütögetni, olajos nagykanállal adagolva a tésztát.
Nekem még a vénkisasszonyként
megöregedett, ráckevei Terus néni móringjából van dajkedli-sütőm, amit a kezdő
háziasszonyok előszeretettel hisznek tükörtojás sütőnek. A már jócskán
lepattogzott zománcú öreg jószág baromi nehezen tisztítható, de – hála a hideg
zsíroldónak – azért el lehet vele boldogulni.
Mindig csokipudingot főzök hozzá,
(fél liter tej, egy tojás, 15-20 szem szaharin, egy evőkanál liszt, lassú
tüzön, vagy gőz fölött összefőzve), de lekvárral – és Zaza receptje szerint –
Nutellával is finom.
Zaza egyébként étterembe se
szeret járni (ki látott már ilyet?), mert szerinte otthon sokkal finomabb a
kaja. Van ennél nagyobb elismerés a világon?
Na szaladok is, kikeverem a
tésztát! Jobb most, a még viszonylag hűvös hajnalban sütögetni, mint majd
napközben, 38 fokban J!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése