Nem vagyok túl jó barátságban a
halakkal. Sem fogni, sem enni nem szeretem őket. Fogni, soha nem is fogtam, a
családomban semmilyen kultusza nem volt a pecázásnak, sem Apu, sem Nagyapáim
nem pecáztak, bele is pusztultak volna a mozdulatlan, és néma üldögélésbe a víz
partján, és barátaik „eeeekkora halat fogtam” történeteit is éppen csak
végighallgatták, és amint egy halvány lehetőség mutatkozott, nekik kedvesebb
téma felé irányították a beszélgetés fonalát.
A halevéssel is mindig gondban
voltam, a szokásos karácsonyi rántott halat akármilyen óvatossággal boncolgatta
szét Anyu, vagy Nagyi a számomra, minden egyes alkalommal a torkomon akadt egy
szálka, én fuldokoltam, ők segítgettek, de a fránya halszálka okozta sérülés is
olyan, hogy hiába piszkálták ki némi öklendezés árán a torkomon akadt darabkát,
a szúrás nyoma éppen olyan érzést keltett, mintha még a szálka ott lenne,
úgyhogy Nagyi egy idő elteltével a számunkra már karajt rántott ki, hagyomány
ide, vagy oda. A ponty ízét sem szerettem, legyünk őszinték, a ponty hájas, és
a halzsír rosszízű.
Ezt a nézetemet egészen addig
megdönthetetlennek hittem, amíg már élemedett koromban, egy al-dunai ebéd
során, nem tálaltak elém, friss, ropogós kenyérrel, némi csípős zöldpaprikával,
a hal hasa-aljából készült, hal-töpörtyűt. Na ilyen finomat ritkán ettem, pedig
szeretem a hasamat!
Viszont a ráckevei Senki szigeti
kirándulások keszegsütései (persze a keszeget is ismerősök fogták és sütötték)
sem voltak jobbak a karácsonyi élményeimnél, velem már az életben senki nem
hiteti el, hogy a beirdalással úgy átsül a keszeg szálkája, hogy megehető, én
minden egyes szálat külön-külön éreztem, és mindegyik a torkomon akadt.
Minthogy nem szerettem a halat,
nem is főztem, tehát a lányaim sem szerethették meg (szegénykék). Íme a szülői
szerep egyik nagy és általános kelepcéje (sok egyéb mellett), hogy ne csak azt
kínáljuk, tálaljuk, mutassuk meg az utódainknak, amit mi szeretünk, hanem a
világ minél szélesebb, színesebb hányadát. Én a hal esetében belesétáltam ebbe
a kelepcébe. (Bár a tejbegrízzel is J.) Ennek viszont az
inverze is legalább ugyanakkora csapda, hogy ne várjuk el a gyerekeinktől, hogy
ugyanazt utálják mint mi, és főképp, érzelmileg se bűntessük őket, ha mernek
másképp érezni. Közelítsünk, közeledjünk, beszéljük meg, fogadjuk el!
Sárka mindennek ellenére – hála a
Római partnak – imádja a hekket, én azt se, hiszen halízű!
Ez alól is van azonban egy-két
kivétel. Zsófi négy, Sárka egy éves korától – akkoriban is minden nyári
hétvégét Ráckevén töltöttük – Apu elvitte az egész családot a Kovács Jancsiék
Duna-parti vendéglőjébe ebédelni, ahol két állandó fogás volt a számunkra, a
rántott harcsa, sült krumplival, majonézzel, és a túrógombóc.
Sárkát még indulás előtt, otthon
megetettem a maga pempőkéjével, ami egyáltalán nem akadályozta meg abban, hogy
míg én ebédeltem, ő az ölemben ülve eszegesse a rántott-harcsa falatkákat,
nagy-nagy élvezettel.
Szerettem és máig is szeretem az
olajos halak némelyikét, abszolút favorit a sprotni, és az egyesek szerint a
csukamáj-olajra emlékeztető (én csak egyszer kaptam életemben, soha többé nem
tudták belém diktálni), tőkehalmáj. Vajas pirítóssal, némi citrommal, mmmm
fejedelmi élvezet. Na még a füstölt lazaccal is jó barátságban vagyok. És
imádom a tenger gyümölcseit, a rákokat, a kagylókat (a nyers osztrigát nem!), a
polipot, és kaviárt is.
Amikor rendszeresen tengerparton
nyaraltunk, ahol fillérekért lehetett a halpiacon megvásárolni az itthon,
libamáj-áron elérhető tengeri herkentyűket, vettem egy olyan szakácskönyvet, amiből
megtanultam, hogyan kell megtisztítani ezeket a dolgokat, és a kifelé hazaival
megpakolt hűtőtáskát hazafelé tisztított, fagyasztott tengeri herkentyűkkel
raktuk tele.
Belátom, hogy ezzel az étkezési
kultúrával nem felelek meg a táplálkozás-tudomány ajánlásainak, de ez van.
Visszatérve a pecázás, horgászás
témájához, van az egyik kedvenc TV-csatornámon, az Animal Planet-en egy
sorozat, az Édesvízi szörnyek, na ennek rajongója vagyok!
Extrém horgászok, soha nem
hallott, helyi legendák alapján, soha nem látott halszörnyek nyomába erednek, veszélyes
körülmények között, komoly kockázatot vállalva megpróbálják, a sokszor akár
kétszáz kilós különlegességeket kifogni, és aztán megszemlélés, mérlegelés,
méricskélés után, szépen visszaeresztik a halakat a vízbe.
Ahogy a régi fényképeket
lapozgattam, egyszer csak a kezembe akadt a napnál is világosabb bizonyíték,
hogy bizony én is pecáztam, mégpedig szuper felszereléssel!
Szóval az a hiedelmem is megdőlt,
hogy a horgászás unalmas elfoglaltság!
Lehet, hogy kimegyek az Óbudai
piacra, a halashoz, veszek egy pár szelet harcsát, és kirántom, vagy
rácosan .... J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése