Már megint baromi meleg van.
Ilyenkor az embernek még enni sincs igazán kedve, viszont a jól lehűtött
gyümölcsleveseknek most van a szezonja.
Az őszibarack-leves receptjét
Nyírő Andreától tanultam, azóta is áldom érte. A barack ugyanis a
gyümölcslevesek sűrítésére szolgáló, hagyományos, tejfölös-lisztes habarást nem
jól tűri (ahogy némelykor a meggy sem), a gyümölcs-sav, a leggondosabb eljárás
mellett is hajlamos arra, hogy megtúrósítsa a tejfölt, mint ahogy az, ezen az
internetről vett képen is jól látható, és ilyenkor már a gyümölcs összetörése
nélkül nem orvosolható a helyzet, és hűlés közben is szétválnak az
alkotórészek, folyton kevergetni kell a levest, ami nem igazán étvágyerjesztő.
Viszont – Andi receptje szerint –
kiválóan sűríthető a leves tojás sárgájával.
Amikor barackot veszünk, néha
beletalálunk teljesen ízetlen fajtákba, vagy túlvásároljuk magunkat, és nem
fogy a gyümölcs, hanem lassan túlérik a hűtőben, ilyenkor is jó megoldás a
leves.
Én a hámozott barackot hosszúkás cikkekre
szoktam vágni, és kicsit citromos vízbe teszem, bár a sárga húsú őszibarack nem
hajlamos a barnulásra, szemben a fehérhúsú testvéreivel. A vízbe 20 szem
szaharint teszek, és felteszem főni, 4-5 szem szegfűszeggel, csipetnyi őrölt
fahéjjal. Vaníliát is tennék bele, de nálunk nem szeretik. Közben 3 tojás
sárgáját, csak magában felhabosítok fehéredésig. A már gyöngyöző főzőléből
merek a felvert tojásokra és elkeverem, ezt háromszor teszem meg, az egyre
forróbb főzőlével, végül a felengedett, elkevert tojást beleöntöm a levesbe, és
folyamatos kavarás közben besűrítem a levest.
Hűtés közben is érdemes időnként
megkevergetni. Aranysárga, kicsit krémes. homogén levesünk lesz
Lehűtés után így is fogyasztható,
vagy botmixerrel krémlevest csinálhatunk belőle, ha van olyan családtagunk, aki
a darabos gyümölcsöt nem eszi meg.
A tojásfehérjéből egy csipet
sóval kemény habot verhetünk, a végén beletéve egy-két teáskanálnyi porcukrot,
vagy 4 szem, kis vízben feloldott szaharint, és gyöngyöző sós-cukros
(szaharinos) vízben habgaluskát főzhetünk a krémleves tetejére (a tojás
fehérjét egyébként lefagyasztva sokáig tárolhatjuk, és felengedés után gond
nélkül felhasználhatjuk).
Így készül a cukor- és
tejtermék-mentes hideg nyári leves!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése