Az én Nagyim szinte sohasem volt
ideges. Heccelődni – nem mondom – igencsak szeretett, élvezettel hozott ki
másokat a sodrukból. Ha vele akart bárki veszekedni, mesteri vitatechnikájával
a partner mondandójából olyan érzékkel emelt ki egy-egy mellékszálat, és úgy
terelte mind távolabb, az egyre hevesebb vitát az eredeti témától, hogy a végén
a kezdeményező dúlva-fúlva feladta. A Nagyi meg jót mosolygott.
Az általános életöröm-teli, derűs
hangulat alól azonban volt két állandó kivétel, a rétes és a borsodó.
Nagyi maga gyúrta a rétestésztát,
fele réteslisztből, fele sima lisztből, kis ecettel, kanálnyi zsírral, sóval,
vízzel, egy tojás sárgájával, és hosszas dögönyözéssel.
Eddig még minden rendben volt, a
tészta fél órányi pihentetése alatt Nagyi elhúzta a konyhaasztal az ablak alól
a konyha közepébe, hogy körbejárható legyen, elővette az erre a célra tartott
fehér abroszt, leterítette a konyhaasztalt, a terítőt meghintette liszttel, és a
közepére tette a már pihentetett tészta felét. És ekkor kezdődött a
tésztanyújtás és az idegesség.
Tudvalévő, hogy a rétestésztát
először széthúzzuk az ujjainkkal, majd tenyérrel lefelé, mindkét kézfejünkkel
gyöngéden alányúlva, a tésztát lebegtetve magunk felé húzzuk, és persze közben
sasszézva körbejárjuk az asztalt, hogy minden oldalról elvégezzük ezt a
mozdulatot. Isten a tudója, hogy hányszor kell körbetáncolni a konyhaasztalt,
mire az egészet befedi az egyre vékonyabb, hártyaszerű tészta.
Persze nagyon óvatosnak kell
lenni, mert a rétestészta nem szakadhat el, mert akkor menten vége a világnak.
Az szinte már gyerekjáték,, hogy
a vastag széleket óvatosan le kell tépkedni, majd az egészet vékonyan olajjal
megkenni, végül megtölteni, felgöngyölni az abrosszal, és újabb idegbaj, amíg
a hosszú rétest belehajtogatni a tepsibe, eközben is elszakadhat, és akkor a
résen dől kifelé a töltelék.
A Nagyi egyfelől meg akarta
nekünk tanítani a réteskészítést is, másfelől viszont pontosan tudta, hogy ha
mi is hozzáérünk a tésztához, az menthetetlenül elszakad, és piszkos lesz. Hiába
mosatott velünk kezet a tésztagyúrás előtt, de egy gyerek keze egy perc alatt
újra maszatos lesz, ezt számtalanszor megtapasztaltuk, amikor egyéb tésztákból
adott nekünk egy-egy kisebb darabot, hogy is formázzuk, gyúrjuk. A Nagyié szép
aranysárga volt, a miénk legfeljebb ezüstszürke, már a második mozdulattól.
Szóval Nagyi lelkében harcolt a
tanítani vágyódás és a tésztája féltésének érzése, és ettől, na meg a
kiszakadás veszélyétől olyan ideges lett, hogy szikrák pattogtak körülötte. A
vége többnyire az lett, hogy beküldött bennünket a szobába, hogy foglaljuk el
magunkat valamivel, noha ennek is volt jócskán kockázata, mert a Nagyiféle
pedantéria és a gyerekjáték nem voltak egymás jó barátai.
Szóval imádtuk a rétest, de
utáltuk amikor rétes-sütésre került sor.
Még ennél is rémesebb volt a
helyzet, ha a Nagyi aranygaluskát sütött, mert ahhoz mindig készített borsodót
is, és az maga volt a halál.
A borsodót Nagyi a gáz fölött, forró
vízzel félig telt lábos fölé tartott réz habüstben készítette, a tojássárgákat
cukorral, kis liszttel, némi vízzel és savanykás fehérborral habosította folyamatosan,
amíg a sodó össze nem állt, el nem nyerte azt a krémes-habos állagot, amit
kellett. Ha túl forró volt a víz, a tojás megfőtt és kicsapódott, ha nem volt
elég forró, sohasem főtt meg, és nem lett krémes. Egyfelől irtó fárasztó volt
az a jó negyedórás, szakadatlan habverőzés, főként mert akkoriban még nyoma sem
volt semmiféle elektromos habverőnek, csak kézi erővel lehetett számolni, másfelől
koncentrációt igényelt, folyamatosan oda kellett figyelni a sodóra.
Amikor már megfőtt, és megfelelő
volt Nagyi szerint is az állaga, még korántsem volt vége a folyamatnak, mert
lehűlés közben is folytatni kellett a habverőzést, igaz nem folyamatosan, ám
rendszeresen.
Gyerek, forró víz, habverőzés,
odafigyelés, sok ez egyszerre. Nem csoda, hogy Nagyi ilyenkor is ideges volt.
Hova vezetett mindez?
Saját háztartásomban összesen
kétszer nyújtottam rétest, aztán találtam az Óbudai piacon egy nénit, aki a
saját rétesét árulja, és tőle veszem a tésztát, ha rétest sütnék.
Aranygaluskát, főleg ha már
megérett a saját diónk, többször sütök, Sárkának is kedvence, viszont mindenféle sodó helyett egyszerű tejpudinggal (Sárka nem szereti a vaníliát L),
vagy csokoládé pudinggal tálalom, fél liter tej, egy tojás, egy evőkanál liszt,
15-20 szem szaharin, és közvetlenül a villanytűzhely 1-es fokozatára tett,
vastag talpú vaslábosban kevergetve sűrítem be. Annyiban tartom magam a
hagyományokhoz, hogy én is kézi habverővel kavarom a pudingot.
Juszt is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése