Foglalkoztat a
Facebook, és az is, hogy miért használom olyan előszeretettel, amikor általam
nagyra tartott ismerősök vagy elzárkóznak a csatlakozástól, vagy folyvást
fanyalognak, hogy silány, hogy alpári, hogy felszínes, hogy túl intim, és még
ezerféle indokot sorolnak föl, amiért - bár tagok, és aktívak - de mégse
kedvelik.
Én úgy vagyok
ezzel, hogy azt hiszem, egy kifejezetten csak nekem szóló, színvonalas magazint
sikerült összehoznom, és még korántsem érzem úgy, hogy ennek a végén járnék.
Az biztos, hogy
atomfizikai és mély filozófiai kutatások nem szerepelnek a palettámon, de az irodalom
igen, a mindenféle barkácsolás, kézműveskedés a horgolástól a filcezésig, agyagművességig,
virágkötészet, növényvilág, madárvilág, némi zene, főzési ötletek s tanácsok,
és csak olyan ismerősöket követek, akiknek a megszólalásai nem borzolják az
idegeimet.
Akik megjegyzéseikkel,
posztjaikkal másodszor, harmadszor is hideglelést váltanak ki belőlem, azoknál
beállítom a „nem követem” opciót, és így megspórolom magamnak a
harmadik-negyedik-sokadik borzongást.
Ezek a kedvelések,
követések, barátok és ismerősök, olyan szórakoztató, elgondolkodtató posztokkal
lepnek meg nap, mint nap, hogy kétszer egészen biztosan felnézek a Facebookra,
és szinte minden alkalommal találok valamit, ami nekem való.
Az elmúlt hetekben
például megnézésre ingerelt, a spenótos nokedli sajtmártással. Nagyon
részletesen nem néztem végig a receptet, de ma hajnalban, amikor azon
gondolkodtam, hogy a következő egy-két napra mit is főzzek, eszembe jutott, és
meg is főztem.
Tiszta szívből
ajánlom minden nokedli kedvelő ismerősömnek, hogy ne hagyja ki! Fogalmam sincs,
hogy így szólt-e az eredeti recept, de én 40 deka, gyorsfagyasztott spenótot
olvasztottam fel, hozzáadtam két egész tojást, egy szép, nagy gerezd fokhagymát
reszelve, némi borsot, és annyi lisztet, hogy nem túl híg nokedlitészta álljon
össze.
Beleszaggattam a
forró, sós, kicsit olajos vízbe, sokkal hamarabb kifőtt, mint a hagyományos
nokedli, leszűrtem, leöblítettem és egy kis olajat löttyintettem a tésztára,
hogy kihűlés közben se ragadjanak össze a nokedli-darabkák.
A sajtmártáshoz
egy kis besamel-mártást főztem, felerészben trappista, felerészben enyhén
füstölt parenyica sajtot reszeltem bele és megszórtam egy kis szerecsendióval.
Alig igényelt sózást, mert a két sajt is eléggé megízesítette a mártást.
Már a látványa is
roppant vicces! A zöld nokedli, a sárgásan selymes mártás, mulatságos és étvágygerjesztő
is együtt, az íze, pedig fenséges! Csak ajánlani tudom!
Ez nem az én ételem, ezt a képet kölcsönvettem, de nemsokára már nekem is lesz fényképezős telefonom, és akkor a saját ételemet is meg tudom majd mutatni, de mindenesetre nekem is éppen ilyen szép, zöld, gömbölyded formára készült el a nokedlim:
Elgondolkodtam
azon, hogy a tartalmas nyári leveseket (fejtett-bab leves, friss zöldséggel
főzött marhagulyás) kötelezően kísérő palacsinta helyett, esetleg lehetne
reszelt almával és édesítőszerrel egy édes nokedlit főzni, amit meg lehet
szórni cimetes cukorral, ahogy Nagymamám mondta annak idején. Esetleg egy
gombóc vanília fagyi is elférne mellette.
Na majd még töröm a fejem!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése