2017. május 9., kedd

Végleg eltűnt és mégis ismétlődik





Ma olyan elmélázó hangulatba keveredtem. A verklisről szóló gondolataim kapcsán felderengett, hogy amidőn – végre – lehetett rövid hajam, akkor, ha Anyu szerint hosszabbra nőtt a kelleténél, akkor jött a megjegyzés: hogy olyan verklis a hajad, menned kell vágatni! Hogy miképpen kötődött egy életre össze a kelleténél hosszabb haj a verklissel, csak azt tudom gondolni, hogy talán a szegény verklisek elhanyagolt, borostás, fodrászt ritkán látogató emberek lehettek – legalább is Anyu képzeletében – és így, a szerinte immár az ápolatlanság határát súroló, túlnőtt frizura, verklis volt.

A hajat hátul stucnira kellett vágatni a fodrásszal, ami azt jelentette, hogy szinte tövig kellett nyíratni a nyak és fül tájékán az ember haját. Ebben persze takarékossági szempontok is szerepet játszottak, mert ennek okán viszonylag ritkábban kellett azt a kemény 4-5 forintot kiadni, amibe akkortájt egy magamfajta, 10 év körüli lánygyerek nyíratása került a fodrásznál. 

Azt mondom, hogy amikor már végre rövid hajam lehetett, mert hosszas rimánkodásba került, hogy a szigorúan otthon vágott, félhosszú hajammal végre fodrászhoz mehessek, és divatos, rövid hajat vágathassak, amennyire Marika néni, a fodrászat legöregebb fodrásznője, erre egyáltalán képes volt. (Nem volt képes!)

Ezt megelőzően hullámcsattal félretűzött, frufru nélküli, oldalt masnival ékesített hajacskával éltem az életem. Persze a masnit utáltam, mint a bűnt, ha tehettem elvesztettem, de nagyon bőven volt utánpótlás, úgyhogy a leszidáson kívül, semmi kézzelfogható eredménnyel nem járt a fondorkodásom.

A hajam hétköznap megúszta simán, de ünnepnapokon, beleértve a vasárnapokat is, következett a hajsütés! Ültem, a kemény, párna nélküli konyhai hokedlin, merev, egyenes háttal, miközben Nagyi és Anyu, váltva melegítették a gázlángon a sütővasat. A melegített sütővas megfelelő hőfokát WC-papíron próbálgatták, ha megbarnult, de nem kapott lángra, akkor volt jó a vas. Máig az orromban van a gáz, a megperzselődött WC papír, a forró vas illata, el nem múló emlék!

Aztán jött a haj meglehetős húzásával járó, pöndörítés, ahol még nagyobb jelentősége volt a mozdulatlan, merev háttal, emelt fejjel ülésnek, mert ha nem így volt, egy—kettőre égett hurkák borították az ember nyakát, fültövét, arca peremét, és ebből egy is több volt a kelleténél! Természetesen mindig a gyerek – esetünkben én – volt a hibás, soha nem az ügyetlen felnőtt, úgyhogy az égés mellé, még a szidalom is társult, ahogy kell!

Végül a családi összefogással elkészült és némi veszekedéssel fűszerezett műalkotás, a gyerek frizurája, elkészült, és kemény fél óráig ki is állta – mint mondani szokás – az idők próbáját, mert azt követően, mind a 20 szál vékony szálú hajacskám, megadta magát, és ernyedt kócként, kilógta, a hosszas erőfeszítéssel belecsempészett, merev tincseket.

Bezzeg mennyivel könnyebb dolga volt a testvéremnek, akit dús hajjal áldott meg a Teremtő, és a fésülhetetlen mennyiségű haja, ráadásul még csigamódra göndörödött is, élete első öt évében valóban megúszott mindenféle fésülgetést, frizírozást, mert nem volt olyan eszköz, amellyel testvérem haját kordába lehetett volna kényszeríteni. A család, csak szőke cigányként emlegette őt, mert a háta közepéig nyúló, sűrű, szőke, göndör tincsei alapján, mindenki csak erre a következtetésre jutott. Ám akkor – szegénykém – ő is Marika néni kezeire jutott, mert az iskolához közeledvén, senki nem merte kockáztatni a zabolázhatatlan fürtök fenntartását.

A következmények:

  •  a haja egy pillanat alatt megbarnult. Hajának, szinte feketébe hajló sötétedését máig megőrizte, senki nem gondolná, hogy eredetileg szőke volt,
  • egész eddigi életében harcolt azért, hogy ne legyen göndör a haja, de az első szélfuvallatra, a  legkisebb párára, változatlanul pöndörödnek a tincsei
  • legnagyobb sajnálatomra, amíg nekem egyre kevesebb, és egyre vékonyabb szálú a hajam, az övé, még mindig, őserdő-szerűen burjánzik.


A sors fintora, hogy a két lányom közül az egyik olyan őserdőt visel a fején, hogy dupla pénzt kell fizessen minden ritkításnál és festetésnél, míg a másik, az én „ritka szép” hajamat örökölte, viszont, ha egy kicsit kimelegszik, vagy párás a levegő, minden haja szála, dugóhúzó-szerűen begöndörödik.

Játszadoznak velünk azok a fránya gének!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése