2017. május 30., kedd

Kantalup dinnye, kornison uborka, maróni gesztenye, valódi bugovó selyem





Szándékosan úgy írom le ezeket, a számomra örökre összeforrt, jelzős szókapcsolatokat, ahogy a gyerekkor emlékezete megőrizte.

Sárgadinnye szezonban, Nagyi irányításával, vadul kerestük a piacokon a kofáknál a kantalup dinnyét, mert csak az volt a megfelelő, főképpen ha a zöldes héjon már látszott az a tenyérnyi, sárga elszíneződés, ami a dinnye szárán vett szagminta mellett eligazított, hogy ízetlen tök, vagy csorgó levű, mézédes gyümölcs bújik-e meg a zöld, rücskös héj alatt.



Aztán savanyúság-befőzés időszakában, ugyanilyen heves vadászat folyt, hogy találjunk igazi kornison uborkát, mert tudvalévő, hogy kizárólag ebből, a legfeljebb ujjnyi, vékony, szőrös héjú, szálegyenes és harsogóan zöld uborkából lehet – a szigorúan titkos, féltve őrzött házi-recept szerint – azt a tél végén is roppanós, igazi savanyú uborkát eltenni, semmi másból!



Az volt az etalon, a szinte egy falatra elfogyasztható savanyúság, amit a szendvicses zsúrokon, olyan kicsi, vékony szeletkékre lehetett vágni, és a zsúrkenyérre összerakott szendvicseken, méltó párja lehetett, az ablakban érlelt, akár novemberig is megmentett paradicsom-szeletkéknek, aminek a környékbeliek a csodájára jártak.

Az uborkafélék kövérkésebb, hosszabb, girbegurba társait legfeljebb kovászolni lehet, vagy salátának elkészíteni, esetleg a csalamádéba kerültek, de savanyításra ez a fajta az egyedül használható!

Mindez abban a történelmi időszakban, amikor szinte semmit nem lehetett kapni, húst, ha hetente kétszer szállítottak a hentesboltokba, a hétvégére valamelyik kofától szerzett élő csirkét, a Nagyi a konyhaasztal lábához kötve, kiterített újságpapírokon etetgette, itatgatta, de nem engedett a 48-ból, (e képpen is) ragaszkodott a már régen elmúlt, és soha vissza nem térő, középosztálybeli jólét és értékrend íratlan szabályaihoz
.
Őszi vadászatunk tárgya a maróni gesztenye volt, azt lehetett a piaci első zöldségesnél kapni, a ferde tálcákra halmozott krumpli és vöröshagyma-hegyek mellett, közvetlenül a naspolya tőszomszédságában. Hogy maróni volt, vagy valami egyéb fajta, azt ember meg nem állapította, de kötelezően rákérdeztünk, és csak akkor vettük meg, ha harsány igent vágott rá feleletül a zöldséges, mi mást mondhatott volna, elvégre el akarta adni a portékát.

Írtam már korábban, hogy a másik nagymamám, Mamuka, nagyon nem pártolta Apámék házasságát, és ennek folytán az ebből a házasságból származó unokáit, bennünket sem és soha, még egy zsebkendővel sem ajándékozott meg. Na, látjátok, ebben tévedtem! 

Csöpi nagynéném esküvője környékén keletkezett a válság, hogy én, aki koszorús-lányként léptem fel a jeles eseményen, milyen ruhát viseljek. Ekkor adott Mamuka Anyunak egy jókora darab, vastag selyemszövetet, ami alighanem még a móringjából származott, hogy varrathasson belőle valami ruhafélét. Valódi bugovó selyem - mondta, és olyan jelentőségteljesen emelte magasra, amúgy is rátarti fejét, hogy mind éreztük, itt a világ egyik csodájával találkozhattunk.

A selyem egyébként ronda bugyirózsaszín volt, a móringba is legfeljebb hálóing-alapanyagként kerülhetett be, ráadásul Anyu, úgy az 1920-as évek gyerekdivatjának megfelelően, húzott szoknyás, buggyos ujjas, bubi-galléros, mellén-fodros ruhát varratott belőle, holott már legalább 1961-et írtunk, és ha máshonnan nem, hát a Lányok évkönyvéből, az ember pontosan tudta, hogy az egyenesvonalú, hosszított derekú, kissé már az op-art irányzat felé hajló ruha a divatos!

Szerintem az esküvőn kívül, soha, egyszer sem vettem fel ezt a ruhakölteményt, szorító, izzasztó és reménytelenül divatjamúlt volt.

Persze volt egyéb, áthághatatlan szabály is, például befőzésre csakis alma-paradicsomot használtunk fel, mert annak volt finom édes lédús, de ugyanakkor kellően tömör a húsa, hogy ne csak lé, de krémes pempő is kerüljön az üvegekbe. Étkezésre nem jöhetett más szóba, csak a lucullus-paradicsom, mert azt szépen lehetett szeletelni, salátába, csakis kifli-krumpli jöhetett szóba, mert az soha nem fő szét, és elegáns, szinte egyforma nagyságú szeletkékre vágható.



Szóval tele voltunk szabályokkal, követelményekkel, szinte tök mindegy volt, hogy ezeknek a betartása mennyi energiát emészt fel, ragaszkodtunk hozzájuk. Mára meg még ezeket a neveket is elfelejtette a többségünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése