2015. július 5., vasárnap

Nagyanyám testvérei (anyai ág)


Nagyanyámék öten voltak testvérek, József (az apja után), Miklós, majd Petronella (Nagyi), Béla, és Irén.

Jóka (Csöpi szerint soha, Jóska volt a neve, de én pontosan emlékszem, hogy Nagyi Jókának hívta, és Anyu is Jóka bácsiról mesélt) és Miklós együtt vállalkoztak, hentesek voltak, Jóka bácsinak azon kívül a Filatori-gátnál nagyobb földterületei is voltak, és mezőgazdasági vállalkozó is volt.



Jóka bácsi Schmidt Katót vette feleségül, két József nevű kisfiúk halálát követően született lányuk Katalin (Édes), és fiúk Rezső (Rudika), akik máig is élnek.

Rudika már kisfiú korában is tisztában volt azzal, hogy jól szituáltak, „mi dazsdagok vadunk”,, vonta meg a különbséget az esetleg kevésbé jómódú unokatestvérei és önmaga között.

Csöpi nagynéném szerint Jóka bácsi jókedéjű , vidám ember volt, a társaság lelke, családi rendezvényeken társasjátékokat talált ki, vagy bűvészkészletével kunsztolt, szórakoztatta a gyerekeket.

Felesége, Kati tánti viszont igazi bucher sváb volt, ma azt mondanánk, hogy skót volt, a fogához verte a garast, csöppet sem volt nagyvonalú. De valakinek a vagyonra is vigyázni kellett!

Édesanyámnak volt erről egy története, Budapest ostroma alatt, Nagyi és a két lány (Anyu és Csöpi) Kati tántiéknál kért és kapott menedéket. Vitték amijük megmaradt, és Kati tánti – munka fejében – etette őket. Anyu szerint valahol a szenes pincében helyezte el őket, és a Nagyi perzsaláb bundája is itt tűnt el.

Amikor Anyunak az egyik kezén négy körmét letépte a szecskavágó, Kati tánti folyamatosan sopánkodott, hogy mennyi itt az éhes száj, holott a németeket is, az oroszokat is jól tartotta (aki éppen hatalmon volt), és nem is akármivel, mert tej is, vaj is, szalonna, kolbász, szalámi is, hús is, zöldség is került a gazdaságból. Anyu nem viselte el Kati tánti példálózását, és kamaszlányként visszament Budapestre, hogy vigyázzon a lakásra, ez volt a fedőszöveg.

Kati tánti csomagolt is neki egy kis hátizsákba élelmiszert, és útjára engedték a csitrit. Anyu megérkezett Óbudára a hátizsákjával, épp jókor, mert a német katonára, aki a kitört ablakon keresztül éppen az utolsó matracokat akarta a társainak kidobni, időben rákiabált, persze németül, és csodával határos módon a katona elszelelt, Anyunak meg volt min aludnia.

Víz és áram nem volt, és gáz sem, de legalább volt mit ennie Kati tánti csomagjából, és a sparhelten meg is lehetett volna főzni, hiszen maradt egy kevés tüzelő is. Úgyhogy Anyu kibontotta a Kati tánti csomagját, és döbbenten tapasztalta, hogy Kati tánti takarmányrépát és takarmánykukoricát csomagolt neki, amit se megfőzni, se megenni nem igazán tudott. Úgyhogy az én Édesanyám, az életében soha többet egy szót sem beszélt Kati tántival, szerintem még a temetésére sem ment el. Az unokatestvéreivel sem igazán tartotta a kapcsolatot, Édessel nagyritkán telefonon beszéltek, főleg már öregkorukban, Rudika, akiből két méter magas férfi lett, évente egyszer-kétszer benézett hozzánk, elüldögélt egy fél órát, aztán hazament. Soha nem nősült meg, irtó furcsa orrhangjára jól emlékszem.

Szóval Kati tánti tényleg bucher sváb volt.

A sors fintora, hogy Kati tánti teljesen feleslegesen etette a németeket, hiszen azok elvesztették a háborút, és fölöslegesen az oroszokat is, mert ez nem mentette meg a férjét, Jóka bácsit a kulákság vádja alól, akit a hírhedt Andrássy út 60. alatt megdolgoztak, a veséit ért ütéseket nem is élte túl.

Nem segített rajtuk az sem, hogy a Rábl vezetéknevet még Jóka bácsi Raj-ra változtatta.

Édesanyámtól úgy tudom (ezt azért hangsúlyozom sokszor, mert Csöpi nagynéném és Anyu történetei éppen úgy eltérnek egymástól, mint a Húgom, és az én történeteim is olykor-olykor), hogy a Szentendrei úti Kövi Szűz Mária kápolna fogadalmi kápolnája volt a Jóka bácsiéknak, valami felújításhoz, átépítéshez, ki tudja már mihez járultak hozzá jelentős összeggel.

Miklós bácsi Wimmer Etát vette feleségül, két fiúk született, Miklós és Rezső (Öcsi).


Ennek a generációnak a Rezsői és Rudolfjai természetesen a Nagyapám keresztfiai voltak.

Miklós bácsiék is jól éltek, és aki a családban éppen megszorult, az Nagyanyámék szanálták, újra talpra állították, és ment az élet tovább.

Miklós bácsit a nagyfiával Miklóskával együtt málenkij robotra vitték, Miklóska szólt az apjának, hogy Fater, lépjünk le, minthogy az idősebb Miklós törvénytisztelő polgár volt, nem lépett le, és így őt soha nem látta többé senki, míg Miklóska viszont lelépett, és megmenekült.

Belőle talán főkönyvelő lett, míg Öcsi már nem tudta elvégezni a gimnáziumot, mert pénzt kellett keresnie, és autóvillamossági szerelő lett belőle, a Szépvölgyi úti házunk – a dédapai ház – volt istállójában volt a műhelye. Öcsit nagyon szerettem, ő meg a nőket és az italt szerette nagyon, megkeseredett ember volt.

Egyszer elvitt engem Apuval, egy oldalkocsis motorkerékpárral a Mátyás-hegyre, nagy élmény volt, és a hajamba kötött, egyébként általam szerfelett gyűlölt, fehér masnit is sikerült elveszíteni, nagy örömömre.

Miklóst sohasem szerettem, bár évente legfeljebb egyszer kellett elviselni, amikor némi (persze ingyenes, családi alapú) jogi tanácsért eljött Apuhoz, mindig nagyon lekezelő volt, és froclizott bennünket, főleg Anyut.

Irén tánti gyönyörű lány volt, és mint legkisebb, nekem úgy tűnik, hogy a szülők, de főleg Dédanyám kedvence is. Magasra nőtt (Anyjára ütött), és később testessé vált, a hangja nagyon sajátos, magas, rekedtes hang volt. Jól ment férjhez, Domonkos Sándor vasúti tiszthez, két gyerekük született, Sándorka és Irénke (Mutyi tánti).


Ők a Hármashatár-hegyen éltek egy szép házban, aminek jószerivel csak a konyháját használták, a szobákba leginkább csak aludni mentek be. Ha a Nagyival felmentünk a „százlépcsőn” a Tántiékhoz, legfeljebb suttyomban mehettünk be a mindig besötétített, zsúfolt szobákba, de csak akkor, ha Sándor bácsi nem volt otthon. Sándor bácsi konyhakertjébe tilos volt a belépés, csak a hatalmas kert műveletlen, félig elvadult gyümölcsfákkal beültetett részeire mehettünk. Pedig a veteményes sarkában nyíltak Sándor bácsi virágai, a gyerekfej nagyságú, égővörös nemes pipacsok, amik – mint sok minden az életben – nem reprodukálhatók, vagy tízféle pipacsot ültettem már, de olyan soha nem lett, mint ami ott, abban a kertben, minden évben virágzott.
Ennek a kertnek az emlékére ültetek minden kertembe nyári orgonát, még Sándorka magyarázta nekem, hogy a nyári orgona valóságos pillangó-csapda, mert az illata, és a nektárja odavonzza a legszebb lepkéket. Így is van, én is ennél a bokornál tudtam Zalán unokámnak megmutatni a fecskefarkú, meg a pávaszemes lepkét. Köszönöm Sándorka!

Én úgy emlékszem, hogy Tánti a tyúkoknak félretett száraz kenyeret pirította meg a sparhelten és azt rágcsáltuk, meg amit az elvadult gyümölcsfákon találtunk, Húgom pedig valami finom málnahabra emlékszik, amit én tuti, hogy sohasem ettem a Tántiéknál.

Tánti és Sándor bácsi is bucher svábok voltak (engedelmet kérek), Anyu meséje szerint a gyerekeiknek vettek egy-egy karácsonyi ajándékot, Irénkének egy babát, Sándorkának talán építőkockát, vagy vasutat, és azt minden karácsonykor megkapták, játszhattak vele, majd eltették a következő karácsonyig. Takarékos megoldás!

Sándor bácsi – köztünk szólva – irtó rabiátus, zsarnok lehetett, én mindig féltem tőle, amikor vasárnap délelőttönként a breváriumával felszerelkezve a déli mise előtt meglátogatott bennünket, és kenetteljes hangján osztotta a bölcsességeit.

Mutyi tánti ma is nagy segítsége a családjának, férjétől elvált, gyereke nem született, Sándorka sajnos már meghalt, két gyereke született, fia, Attila és lánya, Andrea, akit „Kis Tánti”-nak szoktam nevezni, és tartjuk is a kapcsolatot, igaz csak elektronikusan. J

Furcsa játéka az életnek, hogy Kis Tánti, az én unokatestvérem, de a gyerekeim korosztályához tartozik, én simán az anyja lehetnék.

Béla bácsi volt az akkor családban a sztár. Válogatott focista volt, a III. kerületi TTVE oszlopos tagja, a kor szépségideáljának tökéletesen megfelelő, filmsztár szépséggel. 



Egyszer azonban lerúgták, szilánkosra tört a sípcsontja, amit az akkori sebészeti csúcs-technológiájának megfelelően, borjúcsonttal pótoltak ki. Ezt azonban a szervezete nem vette tudomásul, úgyhogy élte fogytáig sántikált, és a műtét helyén egy soha be nem gyógyuló fekéllyel élt együtt. Vége lett a focista karriernek, de ő nem lett ettől sem megkeseredett ember, gyakorolta a mesterségét, borbély volt (magyarán férfifodrász).

Richter Terézzel kötött házasságából egy lánygyerek született, Mária (Mauzi), aki János férjével, és sajnos súlyos pánikbetegségével él együtt. Velük sem tartjuk a kapcsolatot.




Béla bácsi rendszeres látogatónk volt. Minden vasárnap – mise helyett – nálunk üldögélt, és beszélgetett Apuval. Apu mindig, roppant diszkréten, egy húszast, ötvenest, ritkán százast dugott a horgolt terítő alá, Béla bácsi pedig észrevétlenül kihalászta a pénzt, majd megitta a kávéját, az egy pohár ráckevei borát, és elsántikált találkozni, és diskurálni a haverokkal. Gondolom ebédre hazament Teri nénihez, majd utána egy jót szundikált.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése