2016. október 9., vasárnap

Szerfelett nosztalgikus hangulatban







Tegnap Sárka lányom az öreg házban bóklászott Ráckevén, és hazahozta azokat, a méter-hosszú listán sorjázott dolgokat, amiket szerettem volna kimenteni az eladás előtt.

Megérkezett a bordó, bársony, arany, úri-hímzésű falvédő, amit Andris barátomtól kaptam, annak emlékére, hogy szegény Nagymamám, vég-stádiumú rákbetegségében, ébredéskor, megsimítva saját falvédőjét, mindig megnyugvást talált, és olyan gyermeki bizalom és biztonság áradt szét az arcán, hogy az minden fáradságot megért. Andris akkor úgy adta át ajándékát, hogy nekem is legyen mit megsimogatni, ha oda érkezem.

Megérkezett Édesanyám gyerekkori, kis kávédarálója. A fehérre (többször át-)festett fából készült, réz-darálófejes, alig 15 centis ki eszközzel magam is darálgattam annak idején akármit, bármit, pár szem, a Nagyitól elkunyerált kávét, diót, kockacukrot, persze minden újabb őrlemény átvette az előző ízét, zamatát, a kávés-cukros-diós-mákos őrlemény ízét most is a számban érzem!

Megérkezett Anyu gyerekkori Singer varrógépe. A vasorrú bába és Jancsi és Juliska meg a mézeskalács-ház képe arany, bronz, rézszínnel van ráégetve a fekete vázra.

A gyerek-dolgozó-vendég-szoba ablakpárkányára sorakoztattam fel ezeket a tárgyakat, persze hosszas tisztítgatás, ecetes vizes áztatás, dörzsölgetés után. Melléjük került az a jóval későbbi, piros gyerekvarrógép, amit lányaim egy karácsony előtti (ez régen szokásunk volt), bécsi kirándulásukon, egy bolhapiacon vettek nekem. Máig meghat az, hogy megkuporgatott filléreiken nem maguknak vettek valami szívük szerint való dolgot, hanem rám gondoltak.

Megjött az az 1800-as évekből származó olajozó, amire égető szükségem van. A FB-nek van jó pár előnye is, a hátborzongató politikai hírek és állásfoglalások mellett, például innen tudom, hogy a modern kor műanyag-ablakainak van téli és nyári üzemmódja, és olajozgatni is kell a szerkezetet (bár hogy hol és miképp, azt még nem tudom), de köztudott, hogy olajozni, olajozó nélkül, nem lehet! Az olajozó feketén érkezett, de egy éjszakás ecetes áztatást követően fény derült arra, hogy eredetileg rézből készült, és most teljes ragyogásban trónol a konyhai ablak-párkányon.
Peti vőm segítségét fogom kérni abban, hogy a kis ovális bütyköket hogyan kell majd nyáriról téli pozícióba forgatni, és hol kell majd elpöttyenteni a kis olaj-adagokat, amelyekkel évszázadosra nyújthatom az ablakok hatékony működését.

Megjöttek a réz gyertyatartók is. Persze ezek is gyertya-piszkosan, némi ódon szidol-maradékkal tarkítottan, tompa fénnyel, de ezeken is nagyot segített az ecetes vizes áztatás.

Megérkeztek az apai Nagyapám által (állítólag Bartókkal közös útjain) gyűjtött, két csikóbőrös kulacs is. Az egyik, a kerekebbik, matyó mintás, színes festésű, a másik festetlen, barnára érett fáján a bemetszésből tudható, hogy Kis Imre tulajdona volt egykoron. Nagyapa népzenét is gyűjtött, kottás-füzeteiből mindenkinek adott egyet-egyet, a későbbiekben már nem a gyűjtött, hanem a neki éppen megtetszett népdalokat, nótákat jegyezgette le.

Hazajött az a fából készült, festett előlapos ingaóra is (ez még tisztítás alatt áll), amely a maga matyó mintájával szépen harmonizál majd a csikóbőrössel,.

Hazahozta Sárka azt a házikó alakú, elemes órát is, amit Sándor-Anna barátainktól kaptunk egy ráckevei látogatásuk alkalmával (emlékszem, fűszeres, forralt borral és frissen sült sütőtökkel vártam őket a tornácon). Sajnos több, mint 30 év után, már ők sincsenek együtt, Annával néha beszélgetünk, de Sándor nagyon hiányzik, őt elsodorta az élet, pedig mennyi felejthetetlen élmény köt össze bennünket a közös opera-látogatások kapcsán!

Megkértem Sárkát, hogy hozza el nekem azt a hosszúkás faliképet, amelyet valamelyik felmenőm, Milet, Marokszedői-ből alkotott. A hajdan, levelezőlapon érkezett festmény-fényképet valaki akkurátusan kiegészítette és szép, széles rónára bővítette az eredeti festményt, majd fáradságot nem sajnálva, aranyozott, barokkos (vagy inkább, kagylómintás, rokokós) keretbe foglalva díszítette vele valamelyik falat Ráckevén.


Most itt tartok, a fél éjszakás tisztítgatás, csiszmatolás után sok minden ragyog, nekem viszont nincs egy tiszta körmöm sem, és túl sok bőr sincs a kezemen, de roppant boldog vagyok szeretett, és ismét hozzám-talált tárgyaim, meghitt közelségében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése