Szerintem,
mindahányan úgy növünk, nőttünk fel, hogy nemcsak az órák, hanem a hét napjai is,
rendre visszatérő, meghatározott feladatoknak voltak alárendelve, mindegyiknek
megvolt a maga kijelölt, ismétlődő rutinja.
Meghatározott
napokon jártunk óvodába, iskolába, nyelv- és zeneórára, különtornára,
rajzszakkörre, nagymama-látogatásra. Megvoltak az egyéni és családi
pihenőnapok, nem is szólva a vallási előírásokról, az ünnepek rutinjáról, és
alig hiszem, hogy akárki is megúszta azt az időszakot, amikor teljes lelkével
és elméjével tiltakozott ezek ellen a szokások ellen és meg ne fogadta volna,
hogy ha majd a saját ura lesz, akkor ezt, vagy amazt, bizony a büdös életben
soha, de soha többé be nem fogja tartani!
Levetkőzhetetlen!
A heteim, máig is, „dedikált” napokból állnak. Persze már jóideje nincs ezeknek
olyan szigorúan kötött rendje, mint amit Nagyanyám vagy Édesapám betartott és
velünk is betartatott, de az egészen biztos, hogy hetente legalább kétszer
főzőnapom van, egyszer takarító-napot tartok, egyszer kényeztető napot,
egyszer-kétszer bevásárló-ügyintéző napokat, és akkor már alig maradt idő az
unoka-gyerek-család szeretgető napokra, bár nagy előny a bajban, hogy ezekre
meglehetősen szeszélyesen mutatkozik meg az igény! Ha viszont megmutatkozik,
akkor – legalábbis én – dobok el mindent, kapát, kaszát, karabélyt - és kényeztetek,
dédelgetek, ápolok, leckét írok, beszélgetek vagy csak meghallgatok és
hallgatok, netán válaszolok, amire éppen szükség mutatkozik.
Meg
persze a napokon belül megvannak az olvasó, író, barkácsolgató, tervezgető
óráim is.
Ma
főzőnapot tartottam. Szeretek egyszerre legalább két, de ha van elég fantáziám,
inkább három napra, előre főzni, mert noha szenvedélyem a főzés, de azért
mindennap unalmas lenne ennek az egyetlen szenvedélynek hódolni, úgyhogy ma
főztem a már fonnyadásnak indult mandarinok felhasználásával egy kis
alma-mandarin kompótot, meg egy finom, tejes-vajas krumplipürét. Azon
hosszasabban elgondolkoztam, hogy azt a meseszép, ám mégiscsak csekélyke mennyiségű szűzérmét,
minek dolgozzam fel. Rántani kevés, felmerült a brassói gondolata is, de
annyira nem szerettem volna hosszasan álldogálni a sülő krumplik mellett,
úgyhogy kigöngyöltem a szűzérmét Hogyan? Ha mindig és teljes hosszában pusztán
egy-egy centi vastag sávot metszünk a húsba, akkor előbb-utóbb egy szép, meglehetősen
terjedelmes szeletet kapunk. Só, bors, a közepébe egy szál lecsókolbász,
összegöngyölés, fogpiszkálóval összetűzködés, és újabb sózás, borsozás, ez volt
a technológia, és lett ebből egy szép, disznózsírban puhára párolt, majd pirosra
sütött, göngyölt hús, a püréhez és kompóthoz.
Aztán
eszembe jutott, hogy Sárka mennyire szeret néhány főzeléket, és főztem is
sebtében egy kis selymesre berántott, petrezselymes, édes-sós
zöldborsófőzeléket. Nálunk jár bele pirospaprika is. Mellé kirántottam egy
közepes rúd parízert, ha tetszik, párizsit.
Mi
vagy fél évszázada nem használunk lisztet a panírozáshoz. Az első fázis, a
felvert, némi tejjel hígított, enyhén megsózott tojás, a második fázis már maga
a prézli. Ettől aztán a panír sokkal vékonyabb, mint a megszokott, és jóval
roppanósabb is. Persze, a kétszeres panírozást igénylő dolgok, mint a sajt,
vagy néhány zöldségféle, sajnos vagy az örökös éttermi fogások közé kerültek,
vagy látványra elég rondák, mert megrepedezik rajtuk ez a vékonyka panír, de
amikor Anyu cukorbeteg lett, és folyvást számolgatni kellett a szénhidrátokat,
kalóriákat, akkor minden megtakarítás, ami mellett a hagyományos ízek nyomokban
fellelhetőek maradtak, maga volt, a totális győzelem. Aztán nálunk is, mint –
vélhetően – minden családban, állandóan voltak fogyni vágyók, akik viszont
imádták a hasukat, és nekik, külön öröm volt a „light-panír”.
Természetesen
tudom, hogy az előre elkészített, rántott akármi, sokaknál kiveri a
biztosítékot, mert ugye a fő nézet szerint, ami rántott, hús, sajt, vagy
zöldség, akkor finom igazán, amikor a tányérra kerülve, még szinte hólyagosan
serceg a felületén, az a pici, le nem itatott zsír, vagy olaj!
De
én, mindent, ami rántott, minden formájában képes vagyok imádni, és megenni. Szeretem
azon frissiben, sercegősen, meg imádom, órákkal később, a kamrából, vagy
hűtőből kicsenve, már hidegen elropogtatva, meg szeretem még egy-két nap múlva
is – ha maradna mutatóba – már dermedten, egészen más állagban, felmelegítve és
hidegen is. Tudom, minden mesterszakács, és magára valamit is adó háziasszony,
most megbotránkozva fújoghat, de – de gustibus non est disputandum – nekem ilyen
az ízlésem!
Spórolós
nagyanyáink a panírozásból megmaradt lisztet, tojást, prézlit sose dobták
szemétre, hanem összegyúrva, a sütés végén lepénykéket formáztak ebből a
masszából és kisütötték a gyerekeknek, rágcsálásra.
Miután
ugye nálam hiányzik a liszt, ezért csak a prézlit-tojást keverem össze, de még
egy kicsi sót, egy csipetnyi szerecsendiót, és félmaroknyi reszelt sajtot is
teszek ehhez a masszához, és inkább kanállal szaggatható, szinte folyékony
állagúra hagyom. Többek szerint, akár önálló feltét is lehetne főzelékekhez!
Na,
ma ennyit szerettem volna főzni, és miután végre befejeztem, és minden ott
hűldögél, szépen adagokra osztva (egy Sárka, egy saját hűtő), becsomagolva a
konyhapulton, és még sincs itt az egyéb feladatok ideje, most jöhet, az
önfeledt olvasás!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése