Idejét
sem tudom, hogy mikor ettem utoljára zsíroskenyeret! Kiment a divatból,
mindenféle egyébbel púpozzuk meg reggeli, vagy vacsora szendvicskéinket, de ma,
hosszú idő után ismét, a reggelim zsíros zsömle lesz (kenyér már régóta nem
kerül a házhoz – hacsak nem sütök -, soha nem tudom visszaszerezni, a több,
mint fél évszázaddal korábbi, félbarna kenyér állagát, ízét, ropogós héját, foszlós
belsejét).
Így,
ünnep után, doboz-számra gyűlik a pecsenye-zsír, kidobni, elmosogatni sajnálom,
őrizgetem egy darabig, fel-felhasználom, újabb sült húsokhoz, végül mégis
kidobásra kerül, de most felbátorodtam, mert megint fordult egyet a világ, és
az eddigi zsír-szapuló, ellenző szemléletet lerombolni látszik, a zsír-barát
nézet, legyen ezek közül bármelyik is közelebb, az „igazsághoz”!
Mert
ki tudja, hogy mi is az „igazság”?
Hacsak
az nem, hogy minden, amit a természet, a maga terülj-terülj asztalkáján a
számunkra felkínál, a maga helyén, idején, módján és mértékében egészséges és
szükséges a számunkra is, ezt diktálja a természeti racionalitás törvénye, ki
sem alakult volna, nem is maradt volna fenn, ha nem lett volna szükség rá, nem
lett volna létjogosultsága!
Ki
emlékszik még a nagymamáink zsírszalonna-sütő napjaira? Amikor végre, régóta
vártan, de lehetett zsírszalonnát kapni a hentesnél?
Hazavittük
és kockára vágtuk a terjedelmes, zsíros, kellemetlen tapintású táblákat, majd
hatalmas lábosokba kerültek, és megindult a sok-sok kevergetéssel járó, hosszas
és meglehetősen szagos kisütés! Órák elteltével, amikor már kellőképpen
kiolvadt a zsír a kockácskákból, Nagyi egy pohárkányi tejet öntött a lébe,
amitől az egész elkezdett fortyogni, sercegni, szerte-szét szórva az apró,
égető zsírpermetet, de ez szükséges volt ahhoz, hogy a zsír „ikrás” legyen, ne
olyan tömbbe dermedő, kemény, nehezen kezelhető bolti változat, és ahhoz is,
hogy a töpörtyű kellően ropogós állagot és piros-barna árnyalatot kapjon.
Nagyi,
mindig – hatalmas nyögések kíséretében - krumplinyomóval nyomta ki a zsír-fölösleget,
és utána tette át a friss, még gőzölgő, só után kiabáló töpörtyűt egy tálba, mi
meg onnan kapkodtuk-lopkodtuk kifele, és kenyér és minden nélkül, bőven
megmártogatva sóban, faltuk, mert soha többé nem volt annyira finom, mint
akkor!
Ki
felejthetné, azokat a középiskolás, főiskolai, egyetemi lógásokat, amelyek –
törvényszerűen – a legközelebbi, lehetőleg alagsori, meredek, lefele vezető
lépcsőkön keresztül elérhető, borozóba vezettek, ahol fröccs, vagy sör mellé,
már ott állt tálcákon, a sóval, pirospaprikával, lila-hagyma szeletkékkel
meghintett „zsírosdeszka”, amivel akkor a legfinomabb téliszalámis szendvics
sem kelhetett versenyre.
Egyszer,
Andrea szomszédasszonyommal (neki nem csak jogosítványa volt, mint nekem, hanem
kocsija és vezetői gyakorlata is) váratlanul úgy döntöttünk, hogy leugrunk
Ráckevére, elvégre ő, még soha nem járt ott. Csak sajnos a ház kulcsát nem
vittük magunkkal, és bár a bejárati ajtón bejutottunk (fedje balladai homály,
hogy miként), de a házba nem tudtunk bemenni.
Viszont
nyitva volt a nyári konyha ajtaja, ahová „Borosferi”, az akkor kerti és ház
körüli segítőnk – a neve elárulja, hogy mi volt a gyengéje – hétvégente, az ágy
végébe rejtett egy két kilós, igazi ráckevei házi kenyeret, mert Apu viszont
azt imádta. Ha mentünk, megettük, ha nem, isteni csemege lett Borosferi
malacainak, persze Apu kontójára.
Akadt
a nyári konyhában egy jókora kés, némi só, egy kis bödönnyi házi zsír, a
kertben bőven termett éppen a finom édes paradicsom, néhány csökött
zöldpaprika, olyat lakomáztunk, hogy csak na!
Lehet,
hogy ma lesz a napja, hogy Zalán unokámmal is megismertetem a zsíros kenyér
örömeit! Csak legyen hajlandó, megkóstolni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése