Kaptatok-e
Ti is hajdanán reggelire, vagy pót-vacsorára tejbepapit?
Ez
nem más, mint szikkadt zsömle, kenyér, vagy kifli, felkockázva, tejjel bőven meglocsolva,
egy-két kanálnyi, kristálycukorral megédesítve, és némi vajacskával dúsítva,
felmelegítve, lehetőleg pléh-tányérban.
Ennél
kevés dolog finomabb, egy édesre éhező ember számára!
Persze,
ma már mindenfélével dúsítható, mazsolával (amit rendületlenül utálok,
kiköpködök mindenből, amibe „gyárilag” belekerül), nagyobb szemcsékre darabolt
dióval, mogyoróval, keserű csokival, aszalt gyümölcsökkel, kakaóporral, de a
maga eredeti formájában is finom, a peremeken megpiruló, lágy édességében,
nagykanalas fogyasztási módjával!
Hajdanán,
két-, háromféle aszalt gyümölccsel lehetett találkozni, alapból ott volt az
aszaltszilva, a koszorúba préselt füge, na meg a datolya, amivel, a kemény
magok miatt, óvatosan kellett bánni. Néhány háztartásban, ahol volt a háttérben
kert és hagyományokat őrző nagymama, nagynéni, felbukkant az aszalt alma is
nyomokban, de ez nem volt tipikus.
Manapság,
az aszalt gyümölcsök garmada áll rendelkezésünkre, a nagyon finom aszalt
sárgabaracktól az áfonyáig, a színes kosarakban árult, vegyes aszalt
gyümölcsökig, amelyekben körte, kiwi és más, sokféle finomság rétegeződik, de a
tejbepapi, a maga natúr valóságában, effajta kiegészítések nélkül is, maga a
tökéletesség!
Azt
hiszem, sőt biztos vagyok benne, hogy ma, tejbepapit fogok reggelizni, már ha a
cukor helyett alkalmazott szacharin, a tejnek aligha nevezhető, 1,5 %-os „fehér
víz” (ahogy Zitám, a még mindig anyatejes nagylány nevezi), és a mindenféle
vitaminnal dúsított margarin, akárcsak érintőlegesen is közelíti a hajdanvolt
ízeket, de próba, szerencse!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése