2018. január 5., péntek

Lakatlan lakások




Már annyiszor, de annyiszor elmondtam, elsősorban magamnak, hogy nincs is nagyobb illetlenség, mint bebámulni mások ablakain, de mit tegyek, nem tagadhatom tovább, hogy feltűnt nekem, éppen velem szemben, négy, minden bizonnyal, lakatlan lakás.

Hónap-számra, változatlanul, leeresztett redőnyeik, csukott ablakaik és az egyszem bukóra nyitott ablak, a soha, se éjjel, se nappal nem pislákoló lámpafények, a rezdületlen függönyök, az üres erkélyek, mi másról árulkodnának, mint arról, hogy a lakóik, akik valamikor, hajdanán, talán legszebb álmaikat, terveiket, vágyaikat fogalmazhatták meg ezekben a lakásokban, immár egy éve, nem laknak itt. Szunnyadó lakások.

Tegnap azonban egy, éppen a középső, életre kelt! Hiába van január, bárha enyhe is, ablakmosásra nyújtózkodik egy lány, felemelkednek a redőnyök, lámpafény pislog az ablakokból estefelé.

Mi lehet a története?

Talán egy legkisebb királylány, aki elindult a világba, szerencsét próbálni (vagy legalábbis valamiféle megélhetést találni) és mégis fenntartott egy otthoni bázist, a „faluszéli kis kunyhót” ahová most, ünnep idején hazatér megpihenni?

Vagy társat talált magának, azzal él együtt, de emancipált nő létére, nem adja fel az anyagi-vagyoni önállóságát, és néha hazatér, egy kis rendrakásra, feltöltődésre, majd folytatják a pár napos megszakítás előtti, közös életet?

Vagy már olyan jól ment a sora, hogy vett egy téglaépítésű, kertes házacskát valahol Pest környékén, és még nem sikerült eladni ezt a lakást, mert nem panel-programos, és negyedik emeleti, lift nélküli, így ami vételárat elkérhet érte, távol esik a panelárakra vonatkozó legendáktól és még vár, hátha feljebb emelkednek az ingatlan árak?

Vagy valamelyik tartósan beteg felmenőjét, hozzátartozóját ápolja kitartóan valahol, és onnan csak nagyritkán szabadulhat, amikor adódik egy helyettese pár napra?

Talán örökölték, déditől, nagyitól, nagynénitől, és arra várnak, hogy a „gyerek” önálló lábra álljon?

Talán, csak a takarítónő végzi a munkáját, úgy egy évben kétszer?

Sose tudom meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése