2018. január 27., szombat

Vajaskifli






Ezen a héten „csak” mindkét lányom beteg, kivételesen nem az unokáim. Ezért aztán úgy telnek az éjszakáim, hogy olyan órácskánként riadok fel arra, hogy vajon jobban vannak-e, vagy éppen most is, fulákolva, köhögve, hurutosan, torokfájósan. hőemelkedéssel, netán lázzal küszködnek.

Fáradtan és tehetetlenség érzetével ébredve, mi más lehetne a legjobb megoldás, mint valami alaposan kimerítő, lehetőleg bőséges dagasztással járó tészta készítése.

Nálam mindig van kéznél friss élesztő (nem sikerült jó barátságba keverednem a porélesztővel), liszt dögivel, sütésre alkalmas margarin, na, meg a közelmúltban került szóba gyerekkorunk igazi vajaskiflije, gondoltam megsütöm!

Ennél több alapanyagra – a tejen, meg a megkenéshez szükséges tojáson, némi són és cukron kívül - szinte nincs is szükség a vajaskiflihez, de azért – für alle felle – beleolvastam a két kedvenc szakácskönyvembe, megnéztem úgy három internetes receptet is, és végül elkészült a tészta.

A kelt-tészta dagasztásába annyi, de annyi mindent bele lehet gyúrni! Aki próbálta, az pontosan tudja! Elfér benne és közben meg is fogyatkozik a harag, a méreg, a dac, az aggodalom, a tehetetlenség, és a tészta csak egyre fényesebb, selymesebb, egyenletesebb.

Aztán jöhet egy kis pihenés, amíg az élesztő szépen dolgozik, és a tészta nagyjából a duplájára dagad. Utána már csak a szaggatás, formálás, második kelesztés, tojással kenegetés és a sütés van hátra, és miután a végül kiválasztott recept szerint pontosan 48 darab, bár apró kiflire lett elég a tészta, két tepsibe kerültek a kiflicskék.



Hát, az íze, ezúttal nem lett olyan édesen sós, mint amit gyerekként is annyira szerettem, az állaga viszont tökéletes lett, ropogós héj és finom, egyenletesen légbuborékos, foszlós bél, viszont semmi édességét nem érzem, egyszerű, sós ízű kifli lett, úgyhogy a következő sütésnél extra édesítőszer-mennyiséggel fogom elkészíteni.

Külsőre amúgy elég pofás lett!



Mivel Sárkám még a vizet, teát sem tudja lenyelni, olyan rettenetes torokgyulladása van, ma csak egy orvosi ügyeletet, meg az ottani orvos beutalója alapján egy kórházi sürgősségi fül-orr-gégészetet látogattunk meg,
 alig több, mint fél nap alatt (de legalább a kórházi befekvést megúsztuk), Zsófim meg szintén orvosi ügyeletet látogatott a gyerekei ellátása mellett, a kiflik zöme a fagyasztóban várja, a jobb napokat, amikor már mindenki egészséges lesz, de legalább rágni és nyelni tud majd!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése