2018. január 1., hétfő

Pillanatok, amelyekért érdemes volt megszületni





A népes családnak vitathatatlan hátránya, hogy ritkábbak az alkalmak a szűkebb körű együttlétekre, elvégre sokaknak van jussuk arra, hogy a kitüntetett időszakokban, ünnepeknél, náluk is töltsenek el a családtagok némi időt.

Némi szervezést követően, végül az újévi vacsorára került nálam sor, és legnagyobb örömömre, mindenki talált a fogára valót, pedig ilyenkor már bőven elteltünk egymás főztjéből, a kedvenceinkből, a szokások, ha tetszik tradíciók miatt megfőzött ételekből, az italoktól a vendégeskedésektől.

Minden előkészített tányért-poharat bemaszatoltunk, minden abroszt leettünk (ez kötelező), minden szőnyeget lemorzsáztunk, minden lelökhető leesett, még az is, ami nem, és hála mindennek és mindenkinek, akit hálával áldhatunk, megérkeztek azok az ismételhetetlen és soha nem felejthető pillanatok is, amelyekből évtizedekre merítek energiát, lendületet!

Most nem az evés közben hümmögő-zümmögő hálás hangokra, nem az elismerő pillantásokra gondolok, hanem arra, amikor átlényegültem először Mandivá (Zalán és Zsófi jóvoltából), aztán kis Mandikává (ez már Zita névadása), végül tegnap, a majd csak áprilisban három éves Zita unokámnál: „kis Mandikám”-má!

Így hívott magával egy kis közös játékra, és tuti, hogy amíg élek, ezt a pillanatot nem felejtem el!

Ki felejthetné, azt, amikor a kis örökmozgó elhúzza a barna, bársonyos ágytakarót, alábújik, és azt mondja, hogy na, akkor most meséljünk, egyszer volt, hol nem volt, és hatalmas kék szemével rögvest ki is jelöli, hogy miről. Először csakis Zitáról, aztán egy cicáról, aztán a békákról. Mi lenne fontosabb, mint hogy tisztázzuk: mindketten imádjuk a békákat, elvégre brekegnek és kuruttyolnak, ezt ki is próbáljuk, és megeszik a zümiket, akik felébresztenek bennünket álmunkból, meg a szúnyogokat, akiknek roppant viszkető a csípése, s hogy a hosszú nyelvükkel csípik el a kiszemelt rovarokat? Ezt is többször kipróbáljuk, és sokat lehet nevetni azon, hogy kinek is hosszabb a nyelve! Meg azt is meg kell vitatnunk, hogy még a madárkák meg a denevérek is így segítenek nekünk, de azért a rovarokat is szeretnünk kell, mert hiszen nélkülük mi lenne a virágokkal, hogy lennének termések, magok belőlük, szóval meséljük a létet, és rácsodálkozunk minden mozzanatára.

Csak hab a tortán, hogy éppen a rovaros mese végére éled fel egy nálam menedéket találó mezei poloska, és Peti-Apa, halált megvető bátorsággal vadássza le a váratlan jövevényt a csillárról!

Aztán Zsófi-Mami nem találja a lányát, naná, mert elbújtunk az ágytakaró alá, és persze Zeti-Zita nem is akar hazamenni, csak azzal lehet megvigasztalni, hogy csakis ő lehet az, aki a lift gombjait megnyomhatja.

Zitám, még öltözés közben megevett egy mandarint, szigorúan egy fotelben ülve, elvégre itt szoktunk mandarinozni (egyébként sehol sem eszi meg, csak ebben a fotelben ülve), elrévedeztünk a magokon, lehúzkodtuk a kis fehér szöszüket, hajszálakat, ahogy Zita mondja.

Zazám, aki hősiesen megkóstolta még az egres-szószt is, és derekasan be is lakott a malacsültből, rizskochból, a maga immár kiskamaszos nyegleségével, elutasító pofival, felöltözés közben, juszt se mutatja meg azt a szuper-pulcsit, amit kapott.

Hátat fordít, hagyjuk őt békén, ha már nem nézhette végig azt a valamit a TV-ben, amit apjával közösen, elernyedve, jóllakottan és békésen nézegetett, mert öltözni és indulni kell.

A megválaszolhatatlan, „mi bajod van” kérdésre természetesen jön az elutasító, flegma, „semmi” válasz, de hát én, viszont én vagyok és maradok, és azt mondom: az arcodra, viszont egészen más van írva! Tudod mi? Az, hogy tök eleged van, és mindenki hagyjon szépen békén téged, és közben enyhén megbokszolom a pocakját, és egy kicsit megsorozom a mellizmait is, és felharsan a Zazámmal már annyiszor átélt, és mindig újra és újra életet adó, közös hahota!

És már lehet is összeölelkezni, és teljes szívvel összemosolyogni, mert tudjuk, hogy értjük és érezzük a másik rezdüléseit, és ennél nem is kell több!

Alig egy-két óra, és minden visszakerül a helyére, a svájci kolomp és a réz cintányér, a vastag horgolótűvel és kötőtűvel, amivel dobolni szoktunk, ezzel kísérjük az éneklést, a kukucsolók (egy távcső és egy kaleidoszkóp), amikkel a csillagokat és az autókat kell megnéznünk, a plüss-tigrisek, mind a hat, a maci a nyuszi, a kedvenc dinoszauruszok, már amit Zsófi és Sárka, vissza nem pakolt hirtelenjében a szokott helyére, vagy egy „jó helyre”.

Felpofozgatom a párnákat, helyére tolom a székeket, a szőnyegeket, a rojtokat elegyengetem, (portörlés és porszívózás majd másnap) és csak mosolygok és mosolygok, és – kigondoltam, kimondom – végtelen hálát érzek!

Köszönöm, hogy megszülettem és családom lehet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése