Kathleen Flinn könyvét olvasom,
Éles kések, vidám könnyek, a világ legjobb – természetesen francia –
főzőiskolájában szerzett élményekről, és persze komplikált receptekről.
A könyvben hosszasan szenved
minden szakács-tanuló az egyes állatok – na nem levágásával – hanem
tisztításával, zsigerelésével, filézésével, darabolásával.
Erről (ismét J)
eszembe jut a gyerekkorom, amikor Nagyi akkor vette meg a hétvégére szánt
csirkét a piacon, amikor kapott. A csirkét a konyhában a konyhaasztal lábához
spárgázta, újságpapírt terített alá, olykor napokig etette, itatta.
Aztán amikor eljött az ideje, a
csirkét a lábai közé szorította, hogy ne verdessen szegény, majd egy perc alatt
levágta. Mi ilyenkor a legtávolabbi szobába menekültünk, a szemünket behunytuk
és összeszorítottuk, a fülünket befogtuk, és kuporogtunk egy ideig, de azért a
rántott csirkét a legnagyobb örömmel megettük. A kifolyt vért Nagyi egy pléh-tányérban
fogta föl, majd dinsztelt hagymán, kis borssal és majorannával fűszerezve
reggelit készített belőle a gyerekeknek. Úgy tartotta, hogy magas vastartalma
miatt ez az étel valóságos elixír a vérszegény csemetéknek.
Levágni sohasem tudtam egyetlen
jószágot sem, ha ezen múlott volna a család etetése, akkor egykettőre áttértünk
volna a vegetáriánus konyhára, de tollazni, zsigerelni, filézni jól , megtanultam
(bár nem nagyon szerettem.
Fiatal családanyaként, amikor
elég sok feladat torlódott össze, (két gyerek, egyetem, munka, háztartás) a
nyaralásaink során mindig vettünk 20-30 levágott csirkét (mikor mennyire
futotta), azt tollazgattuk, előkészítgettük, és lefagyasztva aztán egyaránt jól
szolgálta a gyors vacsorakészítést és a tartalékolást (legyen mindig valami,
amihez nyúlhatok, ha hirtelen valakit vendégül kell látni).
Bevallom, hogy ebben a
feldolgozási dömpingben, csak azokat a csirkéket tollaztam, amiket sütésre
szántam, a pörköltbe, paprikásba, rántani-valókat egyszerűen lenyúztam, máig
sem szeretjük a bőrét (kivéve a ropogósra sültet).
Szintén gyerekkoromban, ráckevei
nyaralásaink egyikén, Apu diadalittasan állított be, egy élő csirkével.
Ez az
az időszak volt, amikor Ráckevén a hentes hetente kétszer tartott nyitva,
szerdán és szombaton, akkor árusított, ha volt mit. Volt ugyanis, hogy nem
érkezett hús, akkor a Hentesbolt inkább mint klubház üzemelt, remek beszélgetési
lehetőséget biztosítva, ritkán találkozó ismerősök számára.
Na az élő csirke miatt, ki is
tört a parasztgyalázat, Anyu ugyanis – éppen úgy mint én is – feldolgozásban ügyes
volt, de a levágást nem vállalta! Mi – gyerekek – szóba se jöhettünk, maradt
Apu, neki kellett megoldania a feladatot.
Apu, amolyan férfias módon, a
lefejezést választotta, az udvar közepére penderítette a nagy tuskót, amin
rendesen a gyújtóst aprítottuk, előkereste a legkisebb fejszét a fészerből, és
lelki felkészülésbe fogott a kivégzéshez.
Anyu
természetesen mondta a magáét, hogy inkább hívjunk valami szomszédot, mert
„Bécukám biztos, hogy amilyen ügyes vagy, még az ujjadat is lecsapod azzal a
rozsdás, koszos kisbaltával, aztán hol találunk Ráckevén olyan orvost aki
ellát, mi lesz velünk a gyerekekkel, jaj ne csináld, megnyomorodsz és még
vérmérgezést is kapsz”, de Apu hajthatatlan volt.
Mi a
testvéremmel természetesen megint a ház legtávolabbi csücskében bujdostunk,
úgyhogy a történet további részét csak Anyu elbeszélésében ismerjük.
Apu
többször próbálta valahogy rávenni a csirkét arra, hogy tisztes halálraítélthez
méltó módon, megadással helyezze a fejét a tuskóra, ami túlzottan optimista
vágyakozásnak bizonyult, a csirke többször elszabadult, akkor indult a
hajtóvadászat az elkapására. Végül valami alacsonyabb farönkhöz sikerült
odafeszíteni valahogy szegény jószágot, és egyetlen jól irányzott csapással,
ujjveszteség nélkül, végbement az ítélet-végrehajtás.
A happy end
azonban nem érkezett el, a fejetlen csirke ugyanis körbe-körbe futkosott az udvaron,
akkurátus kis vérfürdőt rendezve, míg végül valahol lerogyott a porba.
Udvartakarítás,
eszközök lemosása, csirke feldolgozása, fejedelmi ebéd!
Ez volt az
utolsó fogyasztásra szánt jószág, ami élve került a házunk tájára, megvan már
vagy bő fél évszázada, de a lefejezett, kerengő csirke történetét még mindig
fel-felidézzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése