A csodakenyeres élményem nem
hagyott nyugodni, úgyhogy elhatároztam, magam sütök kenyeret.
Meg kell említenem, hogy
gyakorlott dagasztó, kelt tészta sütő vagyok, nincs húsvét a kerek kalácsom
nélkül, családi rendezvény házi zsömle nélkül, gyakran sütök kuglófot, kakaós
fonott kalácsot. Megtanultam a barchesz-fonást, és kis mákos barcheszeim igazán
nagyszerűek. De valahogy úgy alakult, hogy kenyeret nem sütöttem, legfeljebb
csak cipócskákat.
Kikerestem a netről egy
krumplis-kenyér receptet, és nekiláttam.
Először is egy fél nap rámegy egy
kilónyi lisztből készülő kenyér elkészítésére. HJ). Két részletben,
összesen 2 óra a kelesztés, közel másfél óra a sütés. Egy negyedórácskát a
miegymás is kitesz, a kilisztezem, kibélelem, krumplit hámozok és főzök, hűtök,
összetörök, de ez az egyebek mellett, azzal párhuzamosan telik el.
árom óráig érlelődik a
lisztből, langyos vízből és élesztőből összeállított gyors kovász. Fél óra a
dagasztás, a fele géppel, a másik fele kézzel (mert csak azt hiszem igazán jó
munkának, amit az izmaimban is megérzek
A végeredmény:
Az értékelés: a kenyér szép magas
lett. Nem sikerült azonban a bevágás, nem lett pirosas a kérge, bár jó ropogós,
a kenyér kellemes kongó hangot ad, ha megkopogtatom.
Felvágva azt tapasztaltam, hogy
szép egyenletesen oszlanak el a kenyérben a légbuborékok, bár tagadhatatlanul
maradt egy-két olyan rész (bár nem sok, és nem túl nagy), ahol túl sűrű maradt
a tészta, nincsenek benne légbuborékok, ez arra utal, hogy kelhetett volna még
legalább negyed, de inkább fél órát.
Akkor viszont olyan hatalmas lett
volna, ami már nem fér el a sütőedényemben. Az íze – hála a jó receptnek –
remek lett, de összességében egy elég nehéz kenyér lett belőle, mondhatnánk úgy
is, hogy igencsak kiadós! Legközelebb a fele mennyiséggel fogok megpróbálkozni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése