Nagymamám idején a hús volt a
házikoszt gyenge pontja, mert akkor is drága volt, ha volt egyáltalán. Nagyi
zseniálisan szaporította a húst, hogy jusson is meg maradjon is, mint mondani
szokás.
Töltött marhafelsál
A marhahúst felszeletelte, és
vékonyra kiklopfolta. Borsozta, sózta, én szoktam kenni rá egy kis mustárt is.
Minden hússzeletre tett egy-egy egész kemény-tojást, majd feltekerte a
fűszerezett húst, és vagy fogpiszkálóval átszúrva, vagy zsineggel átkötve,
hagyományos pörköltalapra (apróra vágott hagyma, paradicsom, zöldpaprika,
olajon megdinsztelve, pirospaprikával elkeverve) tette, kis vízzel fölengedve
puhára párolta. Rizs és zöldsaláta járt mellé. Roppant laktató.
Én ma már botmixerrel ledarálom a
hagymát, paradicsomot és zöldpaprikát annyi olajjal, mint amennyit erre szánok,
és ezt a pépet dinsztelem, a gyerekeim ugyanis nem rajonganak a
hagymadarabkákért, amikre nem szeretnek ráharapni. Ettől sokkal krémesebb a
pörkölt szaftja.
A sógoromtól tanultam, hogy a
kész pörköltfélébe, a legvégén érdemes még egy nagy kanál pirospaprikát
keverni, mert ettől is krémes lesz a pörkölt szaftja, nem olyan vizes zsír,
vagy olaj jellegű. A paprikás-krumplival is így járok el.
Lecsós hús
Készítünk egy hagyományos lecsót,
majd ebbe tesszük a megsózott, lisztben megforgatott, olajon megsütött,
hirtelen-sült karajszeleteket (vagy csont nélküli tarja is lehet). Hagymás
törtkrumplival tálaljuk. Én imádom.
Töltött húsok, roládok
Ha kevés disznóhúst tudott Nagyanyám
venni, azt kiterítette, azaz körkörösen haladva, apró bemetszésekkel a
gömbölyded húsból gyártott egy nagy szeletet. Ezt kiklopfolta, és megtöltötte.
A töltelék többnyire a nálunk hagyományos, vízben vagy tejben áztatott zsömle,
tojás, pici vaj, bors, só és petrezselyem keveréke volt, de kerülhetett ebbe
gomba, dinsztelt hagyma, főtt zöldborsó, vagy bármi más is. A töltött
hússzeletet föltekerte, átkötözte, és tepsiben megsütötte. Szeletelve
krumplipürével, salátával tálalta.
Sajtos szelet
Ez is nagyon laktató étel. A
lisztben megforgatott, besózott hússzeleteket ezúttal éppen csak fehéredésig
kell az olajban megsütni, majd egymás mellé fektetni egy tepsibe.
Minden hússzelet tetejére egy
nagy kanál reszelt sajt kerül, mégpedig bármilyen maradék sajt lereszelve,
minél vegyesebb, annál finomabb, egy-két nagykanálnyi tejföllel, némi sóval
elkeverve, én szoktam tenni bele egy kis frissen reszelt szerecsendiót is. Tepsiben
pirosra sütjük, a legfinomabb rizzsel, vagy rizi-bizivel, de mivel a többségünk
ezt nem szereti, bármilyen krumplival is jó. Na meg persze salátával,
savanyúsággal.
Bakonyi szelet
Kiváló húsgazdagító a tejfölös,
hagymán dinsztelt gomba. Ha pirospaprika nélkül csináljuk, akkor babérlevél és
tejfölös habarás kerülhet bele, nagyszerű pikáns íze van, és ebbe a mártásba
kerülnek a hirtelen sült hússzeletek.
Pisopaprikázva pedig szintén
nagyon finom.
Holstein szelet
A hirtelen sült hússzeletekre
egy-egy tükörtojást tegyünk. Ez is nagyon laktató.
A hirtelen sült hússzeleteket
tepsibe rakjuk, mindegyikre halmozunk egy jó adag, sós vízben főtt karfiolt,
majd egy nagy, ám vékony szelet sajttal lefedve a tepsiben pirosra sütjük.
Mivel Sárka lányom nagyon nem szereti a karfiolt, ezért sós, fokhagymás vízben
megfőzött zöldbabot tettem a hússzeletekre, és nem sajttal, hanem reszelt sajt,
tejföl keverékkel borítottam be, és így sütöttem át a tepsiben. Jó volt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése