2015. szeptember 23., szerda

Hús szaporítása


Nagymamám idején a hús volt a házikoszt gyenge pontja, mert akkor is drága volt, ha volt egyáltalán. Nagyi zseniálisan szaporította a húst, hogy jusson is meg maradjon is, mint mondani szokás.

Töltött marhafelsál

A marhahúst felszeletelte, és vékonyra kiklopfolta. Borsozta, sózta, én szoktam kenni rá egy kis mustárt is. Minden hússzeletre tett egy-egy egész kemény-tojást, majd feltekerte a fűszerezett húst, és vagy fogpiszkálóval átszúrva, vagy zsineggel átkötve, hagyományos pörköltalapra (apróra vágott hagyma, paradicsom, zöldpaprika, olajon megdinsztelve, pirospaprikával elkeverve) tette, kis vízzel fölengedve puhára párolta. Rizs és zöldsaláta járt mellé. Roppant laktató.

Én ma már botmixerrel ledarálom a hagymát, paradicsomot és zöldpaprikát annyi olajjal, mint amennyit erre szánok, és ezt a pépet dinsztelem, a gyerekeim ugyanis nem rajonganak a hagymadarabkákért, amikre nem szeretnek ráharapni. Ettől sokkal krémesebb a pörkölt szaftja.

A sógoromtól tanultam, hogy a kész pörköltfélébe, a legvégén érdemes még egy nagy kanál pirospaprikát keverni, mert ettől is krémes lesz a pörkölt szaftja, nem olyan vizes zsír, vagy olaj jellegű. A paprikás-krumplival is így járok el.



Lecsós hús

Készítünk egy hagyományos lecsót, majd ebbe tesszük a megsózott, lisztben megforgatott, olajon megsütött, hirtelen-sült karajszeleteket (vagy csont nélküli tarja is lehet). Hagymás törtkrumplival tálaljuk. Én imádom.

Töltött húsok, roládok

Ha kevés disznóhúst tudott Nagyanyám venni, azt kiterítette, azaz körkörösen haladva, apró bemetszésekkel a gömbölyded húsból gyártott egy nagy szeletet. Ezt kiklopfolta, és megtöltötte. A töltelék többnyire a nálunk hagyományos, vízben vagy tejben áztatott zsömle, tojás, pici vaj, bors, só és petrezselyem keveréke volt, de kerülhetett ebbe gomba, dinsztelt hagyma, főtt zöldborsó, vagy bármi más is. A töltött hússzeletet föltekerte, átkötözte, és tepsiben megsütötte. Szeletelve krumplipürével, salátával tálalta.

Sajtos szelet

Ez is nagyon laktató étel. A lisztben megforgatott, besózott hússzeleteket ezúttal éppen csak fehéredésig kell az olajban megsütni, majd egymás mellé fektetni egy tepsibe.

Minden hússzelet tetejére egy nagy kanál reszelt sajt kerül, mégpedig bármilyen maradék sajt lereszelve, minél vegyesebb, annál finomabb, egy-két nagykanálnyi tejföllel, némi sóval elkeverve, én szoktam tenni bele egy kis frissen reszelt szerecsendiót is. Tepsiben pirosra sütjük, a legfinomabb rizzsel, vagy rizi-bizivel, de mivel a többségünk ezt nem szereti, bármilyen krumplival is jó. Na meg persze salátával, savanyúsággal.

Bakonyi szelet

Kiváló húsgazdagító a tejfölös, hagymán dinsztelt gomba. Ha pirospaprika nélkül csináljuk, akkor babérlevél és tejfölös habarás kerülhet bele, nagyszerű pikáns íze van, és ebbe a mártásba kerülnek a hirtelen sült hússzeletek.

Pisopaprikázva pedig szintén nagyon finom.

Holstein szelet

A hirtelen sült hússzeletekre egy-egy tükörtojást tegyünk. Ez is nagyon laktató.


 Dubarry szelet


A hirtelen sült hússzeleteket tepsibe rakjuk, mindegyikre halmozunk egy jó adag, sós vízben főtt karfiolt, majd egy nagy, ám vékony szelet sajttal lefedve a tepsiben pirosra sütjük. 


Mivel Sárka lányom nagyon nem szereti a karfiolt, ezért sós, fokhagymás vízben megfőzött zöldbabot tettem a hússzeletekre, és nem sajttal, hanem reszelt sajt, tejföl keverékkel borítottam be, és így sütöttem át a tepsiben. Jó volt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése