Lehet, hogy sokan ismerik, de én
most csináltam először töltött krumplit.
Héjában megfőztem fejenként 3-3
db, nagyjából azonos nagyságú helyes kis krumplit. Amíg főtt, összeraktam a
tölteléket. Azt hiszem, hogy ez a fantázia szabad szárnyalásának lehetősége,
mert bármilyen sült-, vagy főtt-hús maradék, felvágott, párolt zöldség megfelelő
alap lehet a töltelékhez.
Eszembe jut egy régen látott
olasz film (a címe persze sajnos nem), ahol egy szakács a kedvenc
tészta-szószáról - amit még a Mamma-tól tanult - mesélte, hogy azt az anyja
kotyvalotyónak nevezte, mert minden fellelhető maradékot belefőzött, mindig más
íze volt, de mindig mindenki imádta. Hát ilyen kotyvalotyó lehet a töltelék is,
gombától borsóig J.
Ezúttal virslit szabdaltam apró
kockákra, egy nyers tojást, két-három kanálnyi tejfölt, kis mustárt, őrölt
borsot, némi sót, kis szerecsendiót (bár mi következetesen szerencse-diónak
hívjuk) és reszelt sajtot készítettem össze.
Közben megfőtt a krumpli is,
kicsit hagytam hűlni, majd megskalpoltam, mokkáskanállal kiemelgettem a
belsejét, úgy hogy olyan centis falvastagság maradjon, és a kedvenc tepsimbe (a
ráckevei szombati piacon vásároltam, jó 15 éve), szépen egymás mellé rakosgattam.
A kikapart krumplit villával
összetörtem, összekevertem a tölteléket és szépen a krumplikba és krumplikra
halmoztam.
Jól nézett ki, de hiányzott
valami zöld. Keverhettem volna a töltelékbe petrezselymet, de én azt lesózva
tartom a hűtőben egy kis dunsztosüvegben, és minthogy már tettem sót a
töltelékbe, féltem, hogy elsózom, ha még a lesózott petrezselymet is
belekeverem. Ezért aztán a kertben levágtam a rozmaring bokorról 6 szép kis
zsenge ágacskát, és egyet-egyet beleszúrtam a töltelék közepébe.
Ilyen lett:
Amikor Sárka telefonált, hogy
indul hazafelé, a maximumra állított sütőbe tettem, és mire Sárka hazaért, már
majdnem kész volt a vacsora.
Még egy kicsit sülhetett volna,
de Sárka rettentő éhes volt, és így is finom lett. Friss vegyes-salátát
ettünk mellé. Szívből ajánlom sokadikára!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése