Nagyi nem hagyta veszni a maradékokat sem. Akkoriban még nem volt mélyhűtő, ahova mainapság betárolhatjuk a
maradékokat, azokat gyorsan hasznosítani kellett.
Ha megmaradt a
zöldborsófőzelékből, akkor zöldborsólevessé vált, némi vajgaluskával (egy
tojás, egy teáskanál vaj, só, és liszt, amiből lágy tésztát keverünk, és
teáskanállal szaggatjuk a forró levesbe), és újabb adag zöldpetrezselyemmel.
A maradék marhapörkölt másnap,
mint gulyásleves került az asztalra, sok friss zöldséggel (sárga- és fehérrépa,
zeller, karalábé, zellerlevél, egy paradicsom, egy cikk zöldpaprika, kockára
vágott krumpli) és csipetkével (egy tojás, egy nagy csipet só, liszt, ebből
kemény tésztát gyúrunk, és azt csipkedjük a levesbe. A maradék megszárítható,
és a következő leveshez félretehető).
.
Én ugyan máig sem szeretem, de a
karalábéfőzelék maradékából karalábéleves készült, ebben rizs volt a levesbetét,
a kelkáposzta-főzelékéből frankfurti leves lett, némi krumplival, csipetkével és
virsli, vagy debreceni karikákkal.
A Nagyi még a rántás maradékát
sem dobta ki. Ha sokra sikeredett a rántás, még a pirospaprika előtt, kivette
belőle a felesleget, és egy kistányérban félretette. A meleg rántást mindig
hideg vízzel engedjük fel és keverjük simára, míg a félretett, hideg rántást
forró vízzel, így sem lesz csomós, és ugyanolyan kiválóan sűrít, mint a meleg
változat.
Én sem dobok ki maradékot.
A hagymás törtkrumpli maradékából
lángost, a krumplipüré maradékából lángost, nudlit, krumpligombócot főzők,
szilvásan, barackosan, vagy sósan.
A sós krumpligombóc kiváló
kísérője a sülteknek, én úgy készítem, hogy a 2-3 cm-nél nem nagyobb gombócokat
kifőzöm a sós, kicsit olajos főzővízben, majd a pecsenye zsírjában megforgatva
beteszem a tepsibe, és egy kicsit pirítgatom, forgatgatom. Nem nagyon sokáig,
mert kiszárad. Ez a pecsenyelében pirított krumpligombóc, egy kis friss
salátával nagyon finom köret.
A krumpli maradékokból készülhet
továbbá krokett, ekkor lisztet, borsot, petrezselymet, sót adok a finomra tört
maradékhoz, és az ebből formált rudacskákat sütöm ki forró olajban.
Készíthetünk krumplis vakarcsot,
só, bors, petrezselyem mellett kerülhet bele mindenféle felvágott-maradék
apróra vágva, megint csak salátával kitűnő vacsora. A fazonja lehet kerek,
négyszögletes, káróforma, ahogy tetszik, természetesen ezt is forró olajban
kell kisütni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése