2015. szeptember 28., hétfő

Maradék


Nagyi nem hagyta veszni a maradékokat sem. Akkoriban még nem volt mélyhűtő, ahova mainapság betárolhatjuk a maradékokat, azokat gyorsan hasznosítani kellett.

Ha megmaradt a zöldborsófőzelékből, akkor zöldborsólevessé vált, némi vajgaluskával (egy tojás, egy teáskanál vaj, só, és liszt, amiből lágy tésztát keverünk, és teáskanállal szaggatjuk a forró levesbe), és újabb adag zöldpetrezselyemmel.

A maradék marhapörkölt másnap, mint gulyásleves került az asztalra, sok friss zöldséggel (sárga- és fehérrépa, zeller, karalábé, zellerlevél, egy paradicsom, egy cikk zöldpaprika, kockára vágott krumpli) és csipetkével (egy tojás, egy nagy csipet só, liszt, ebből kemény tésztát gyúrunk, és azt csipkedjük a levesbe. A maradék megszárítható, és a következő leveshez félretehető).

.

Én ugyan máig sem szeretem, de a karalábéfőzelék maradékából karalábéleves készült, ebben rizs volt a levesbetét, a kelkáposzta-főzelékéből frankfurti leves lett, némi krumplival, csipetkével és virsli, vagy debreceni karikákkal.

A Nagyi még a rántás maradékát sem dobta ki. Ha sokra sikeredett a rántás, még a pirospaprika előtt, kivette belőle a felesleget, és egy kistányérban félretette. A meleg rántást mindig hideg vízzel engedjük fel és keverjük simára, míg a félretett, hideg rántást forró vízzel, így sem lesz csomós, és ugyanolyan kiválóan sűrít, mint a meleg változat.

Én sem dobok ki maradékot.

A hagymás törtkrumpli maradékából lángost, a krumplipüré maradékából lángost, nudlit, krumpligombócot főzők, szilvásan, barackosan, vagy sósan.

A sós krumpligombóc kiváló kísérője a sülteknek, én úgy készítem, hogy a 2-3 cm-nél nem nagyobb gombócokat kifőzöm a sós, kicsit olajos főzővízben, majd a pecsenye zsírjában megforgatva beteszem a tepsibe, és egy kicsit pirítgatom, forgatgatom. Nem nagyon sokáig, mert kiszárad. Ez a pecsenyelében pirított krumpligombóc, egy kis friss salátával nagyon finom köret.

A krumpli maradékokból készülhet továbbá krokett, ekkor lisztet, borsot, petrezselymet, sót adok a finomra tört maradékhoz, és az ebből formált rudacskákat sütöm ki forró olajban.


Készíthetünk krumplis vakarcsot, só, bors, petrezselyem mellett kerülhet bele mindenféle felvágott-maradék apróra vágva, megint csak salátával kitűnő vacsora. A fazonja lehet kerek, négyszögletes, káróforma, ahogy tetszik, természetesen ezt is forró olajban kell kisütni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése