Nem csak a Nagymamám, de én sem
dobok ki semmilyen ételmaradékot. Hasznosítom, egy másik alkalommal. Íme egy-két
kipróbált megoldás:
Húspástétom
Bármilyen sült, vagy akár
levesben főtt hús maradékából nagyon finom húspástétom készülhet, amit aztán
vagy tízóraira lehet felszeletelni, vagy salátával vacsorára tálalni.
A húst mixerrel pempősítem,
hozzáadok fűszereket, mustárt, borsot, sót, csirkéhez majorannát, egy-két
kanálka vajat, egy tejben áztatott, kinyomkodott, szikkadt zsömlét, két
villával összetört kemény tojást, egy-két apró kockára vágott kovászos, vagy
ecetes uborkát, az egészet jól összekeverem, kivajazott, prézlivel alaposan
beszórt hosszúkás tepsibe, vagy őzgerinc-formába töltöm, és a sütőben pirosra
sütöm. Azonnal kiborítom, és hűtve szeletelem.
Vajas tésztában sütve
A mélyhűtőben mindig van otthon
mirelit vajastészta. A sültmaradékot, de néhány főzelék maradékát is, olykor
ebben a formában készítem el új fogásként.
A felengedett vajas tésztát
lisztezett felületen félujjnyi vastagra kinyújtom (hacsak már nem így
fagyasztották le, mert akkor csak kitekerem).
Erre halmozom a húspástétom
receptje szerint elkészített tölteléket. A tésztával beburkolom, sütőlapra
teszem. Mindig feldíszítem egy-két tésztalevélkével, vagy tésztarózsával és
levéllel, egy egész felvert tojással megkenem, és a sütőben pirosra sütöm.
Zöldborsó főzelék, finomfőzelék
maradékát apró kockára vágott virsli, vagy párizsi kockával gazdagítom, és
ezzel töltöm meg a vajas tésztát.
Melegen tálalom, salátával,
savanyúsággal.
Pirog
Ha kevesebb húsmaradékom van,
pirogot sütök belőle.
Közönséges lángostésztát
készítek, én csak krumplis-lángosban vagyok jó, ezt így csinálom: két-három
főtt krumplit összetörök (persze krumplipüré, vagy hagymás törtkrumpli maradéka
is megfelel erre a célra is), közben langyos vízben felfuttatom az élesztőt.
Amikor a főtt krumpli kihűlt, beleöntöm az élesztős vizet, bő fél teáskanálnyi
sót, és annyi liszttel, hogy ne túl kemény, de az edény faláról leváló tésztát
kapjunk, bedagasztom. Lefedve egy óráig kelesztem. Közben leterítem a
konyhapultot sütőpapírral. Olajos tenyerembe merek egy nagykanálnyi tésztát,
ellapítom, a közepébe rakok egy teáskanálnyi tölteléket (olyat, mint a
húspástétom), és bezárom, majd gömbölyítem a tésztát, és sorra a sütőpapírra
teszem. Mire az utolsóval is végzek, az első már újra megkelt, és kezdhetem
forró olajban kisütögetni. Ha nincs húsmaradékom, akkor darált virsli, tejföl,
só, bors, mustár keverékével töltöm meg, de reszelt sajtos tejfölös töltelék is
mehet bele. Mire az egésszel végeztem, csak összegöngyölöm a sütőpapírt, és
nincs semmi kosz.
Tzatzikivel, valamilyen salsával,
hagymalekvárral, vagy egyszerű salátával, kovászos uborkával finom második
fogás, vagy vacsora. Mikróban jól melegíthető.
Hortobágyi palacsinta
Nálunk a paprikás-csirkéből sosem
marad semmi. Igaz, hogy én úgy csinálom, majdnem mindig combból, hogy
lebőrözöm, és kicsontozom a csirkecombot, a csontot és bőrt lefagyasztom, és ha
kellő mennyiség összegyűlt, akkor nagyszerű csirkeleves lesz belőle.
A húst felkockázom, és aztán
teljesen hagyományosan elkészítem a paprikás csirkét, persze ebben az esetben
is botmixerrel darálom le a hagymát, paradicsomot és zöldpaprikát, az alaphoz.
Ha mégis marad belőle, akkor
ledarálom a szaftjából kimert húsdarabokat (kis lé maradhat rajta, hiszen csak
szaftosabb lesz), sós palacsintába bugyolálom, a palacsinta batyukat egymás
mellé fektetem egy magas falú jénai edényben, majd az egészet leöntöm a paprikás tejfölös szafttal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése