2017. november 26., vasárnap

Hogyan írok





Az egyik (a legjobb jóbarátok egyike) barátnőm a minap megkérdezte, hogy hogyan írok. Úgy képzelte – amint elmondta – hogy felkelek, köztudottan hajnalok hajnalán, és leírom a mondandómat.

Senkit sem szeretnék kiábrándítani, de sajnos nem, nem így írok!

A mindennapjaimban teszek-veszek, mint mindenki más, főzök, takarítok, mosok, vasalok, barkácsolgatok, és közben jár az agyam. Felötlenek gondolatok, vissza-visszatérnek, nem hagynak nyugton, míg le nem írom azokat. Sok hibával, hiszen sohasem tanultam meg tisztességesen gépelni, amolyan „jogász-pötyögéssel”, 4-5 ujjal, és korántsem vakon gépelgetek, javítgatom az elütéseimet, aztán félreteszem a leírtakat. Érlelem. Egyiket-másikat csak alig egy-két napig, de sokat ezek közül, hosszasan.

Át-átolvasgatom, találok megfelelőbb kifejezést, szófordulatot, észreveszek egy-egy szóismétlés, vagy hasonló frázist, keresgetem a találóbb kifejezést, aztán kijavítom, néha eszembe ötlik, hogy talán nem érthető a mondandóm, akkor egy-egy félmondattal kiegészítem. Ha még tízszer olvasnám át, ugyanannyiszor találnék finomítani, csiszolni valót!

Néha rádöbbenek, hogy mennyire önző, kicsinyes, valaki számára bántó, amit írtam, és az egészet elvetem. Aztán itt húzódnak a tiltott területek: a jelenlegi család, aminek az – amúgy is bonyolult – kapcsolatrendszerébe semmi szándékom nincs belekontárkodni, erről nem írok! Vagy itt a politika, amiről nem írok! Vagy itt vannak a párkapcsolatokról, a szerelemről, ilyesféle vergődésekről az emlékeim, amit szívesen megosztanék, de az érintettek, na, meg a gyerekeim természetes szemérmessége miatt, ezekről sem írok!

Fojtogat, de megállom, élőkről, vagy jót, vagy semmit!

Szóval, sokszor át-átolvasom, érlelem, mérlegelem, javítom, átfogalmazom az első megfogalmazást.

Most is, úgy négy-öt már leírt, „érlelés alatt álló” és számos (vagy számtalan), még csak a fejemben körvonalazódó, gomolygó mondanivaló vesz körül, amikből vagy lesz valami megosztani-való, vagy nem! Hacsak, időközben, a sors nem sodor az utamba valamit, amiről azonnal szólni kell!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése