2017. november 8., szerda

Régi módszerek






Háziasszonykodásom hosszas időszakán keresztül hű társam volt a mélyhűtőláda. A hajdani garázsunk jobb oldali falának jelentős részét foglalta el, a monstrum, amibe se berámolni, se az aljáról kibányászkodni a javakat, nem volt egyszerű feladvány! Gond volt a megjelölés, a címkézés, mert ugye amikor bepakoltunk ezt-azt, természetesen úgy gondoltuk, hogy holtunkig emlékezni fogunk a csomag alakjáról, a nagyságáról, a csomagolás módjáról a tartalomra, de ez persze nem volt így, és gyakran kellett totózni, vagy csalódottan a szemétre vetni a nyúlcomb helyett előkerülő, felengedett málnazselét.

Akkoriban mindent fagyasztottunk. Apró paradicsomot és paprika-szeleteket pörkölt-alapba, leveszöldségeket konyhakészan, hogy éppen csak a fazékba kellett dobni egy-egy csomagot a húsok mellé, és készülhetett a húsleves. Még a kertjeinkben termett uborkát is fagyasztottuk hámozva és legyalulva, amire forró saláta-levet öntve egy perc alatt kész volt a friss, ropogós uborkasaláta (persze még nem lehetett a leghidegebb télben is megvenni a kígyóuborkát).

Mostanság, amikor a mélyhűtő kapacitásom két apró polcnyi területre zsugorodott, ezt jobbára a húsfélék, kuriózumok és a zsömlék töltik ki (gyengém, a frissen ropogós reggeli zsömle, amit így könnyedén elérhetek, csak annyi időt kell rászánni, amíg melegítés nélkül fölenged a fagyasztott péksütemény).

Ezért tértem vissza nagyanyám módszerére, a befőzésre!

Persze nem olyan mélységig, ahogy ő tette hajdanán, hiszen eszembe sem jut zöldborsót, vagy zsenge zöldbabot befőzni, paradicsom-levet eltenni, ilyesmiben a mélyhűtőpultokra és ivólevekre hagyatkozom, de újabban, főleg lustaságból, befőzéssel tartósítok káposztaféléket.

Nagy kedvencem az almás, párolt, lila káposzta. Ugyan lehet piacokon vásárolni felszeletelt káposztát, de egyrészt messze van a lakásomtól az ilyen piac, másrészt futottam már bele olyan állott, szinte romlott zacskóba, hogy el is ment a kedvem ettől! Viszont meglehetősen utálom a lila káposzta szeletelgetését, a szerteszét hulló forgácsait, az elszíneződő ujjbegyeket, ezért – ha nekilátok – szeretek nagyobb mennyiséget feldolgozni, hogy jusson is és maradjon is. Így jutottam már tavaly arra a megoldásra, amit idén is ismételgetek, hogy egy-kétszer, nagy mennyiséget főzök meg egyszerre, majd üvegekbe töltve kidunsztolom a teljesen kész párolmányt, és mehet is a polcra, hónapokig eláll, Persze, ha egy üveget megbontunk, azt már csak a hűtőben lehet tartani, amíg el nem fogy.

Íme egy éppen a polcon várakozó üveggel:

 

Zalán unokám megbetegedett, nálam fog lábadozni. Minthogy kedvence a káposztás tészta, amint nyit az egyik kedvenc boltom, már szaladok is édes káposztát venni, (na’ azt is utálom lereszelgetni) és elkészítek egy rahedli édes-sós, jó borsos dinsztelt káposztát, dunsztolom, és mehet a polcra!

A tegnapi reszelésből és dinsztelésből




az ebéden kívül három tartalék üveg is lett.

Készült belőle Zalánnak cvekedli, később majd akár káposztás hasé, vagy rétes, esetleg káposztás lángos, pirog, majd elválik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése