Háziasszonykodásom
hosszas időszakán keresztül hű társam volt a mélyhűtőláda. A hajdani garázsunk
jobb oldali falának jelentős részét foglalta el, a monstrum, amibe se
berámolni, se az aljáról kibányászkodni a javakat, nem volt egyszerű feladvány!
Gond volt a megjelölés, a címkézés, mert ugye amikor bepakoltunk ezt-azt,
természetesen úgy gondoltuk, hogy holtunkig emlékezni fogunk a csomag
alakjáról, a nagyságáról, a csomagolás módjáról a tartalomra, de ez persze nem
volt így, és gyakran kellett totózni, vagy csalódottan a szemétre vetni a
nyúlcomb helyett előkerülő, felengedett málnazselét.
Akkoriban mindent
fagyasztottunk. Apró paradicsomot és paprika-szeleteket pörkölt-alapba,
leveszöldségeket konyhakészan, hogy éppen csak a fazékba kellett dobni egy-egy
csomagot a húsok mellé, és készülhetett a húsleves. Még a kertjeinkben termett
uborkát is fagyasztottuk hámozva és legyalulva, amire forró saláta-levet öntve
egy perc alatt kész volt a friss, ropogós uborkasaláta (persze még nem lehetett
a leghidegebb télben is megvenni a kígyóuborkát).
Mostanság, amikor
a mélyhűtő kapacitásom két apró polcnyi területre zsugorodott, ezt jobbára a
húsfélék, kuriózumok és a zsömlék töltik ki (gyengém, a frissen ropogós reggeli
zsömle, amit így könnyedén elérhetek, csak annyi időt kell rászánni, amíg
melegítés nélkül fölenged a fagyasztott péksütemény).
Ezért tértem
vissza nagyanyám módszerére, a befőzésre!
Persze nem olyan
mélységig, ahogy ő tette hajdanán, hiszen eszembe sem jut zöldborsót, vagy
zsenge zöldbabot befőzni, paradicsom-levet eltenni, ilyesmiben a
mélyhűtőpultokra és ivólevekre hagyatkozom, de újabban, főleg lustaságból,
befőzéssel tartósítok káposztaféléket.
Nagy kedvencem az
almás, párolt, lila káposzta. Ugyan lehet piacokon vásárolni felszeletelt
káposztát, de egyrészt messze van a lakásomtól az ilyen piac, másrészt futottam
már bele olyan állott, szinte romlott zacskóba, hogy el is ment a kedvem ettől!
Viszont meglehetősen utálom a lila káposzta szeletelgetését, a szerteszét hulló
forgácsait, az elszíneződő ujjbegyeket, ezért – ha nekilátok – szeretek nagyobb
mennyiséget feldolgozni, hogy jusson is és maradjon is. Így jutottam már tavaly
arra a megoldásra, amit idén is ismételgetek, hogy egy-kétszer, nagy
mennyiséget főzök meg egyszerre, majd üvegekbe töltve kidunsztolom a teljesen
kész párolmányt, és mehet is a polcra, hónapokig eláll, Persze, ha egy üveget
megbontunk, azt már csak a hűtőben lehet tartani, amíg el nem fogy.
Íme egy éppen a polcon várakozó üveggel:
Zalán unokám
megbetegedett, nálam fog lábadozni. Minthogy kedvence a káposztás tészta, amint
nyit az egyik kedvenc boltom, már szaladok is édes káposztát venni, (na’ azt is
utálom lereszelgetni) és elkészítek egy rahedli édes-sós, jó borsos dinsztelt
káposztát, dunsztolom, és mehet a polcra!
A tegnapi reszelésből és dinsztelésből
az ebéden kívül három tartalék üveg is lett.
Készült belőle
Zalánnak cvekedli, később majd akár káposztás hasé, vagy rétes, esetleg
káposztás lángos, pirog, majd elválik!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése